Published On: Çar, May 21st, 2014

Sürgünün 150. Yıl dönümünde hayatlarını kaybeden atalarımızı saygıyla anıyoruz

Share This
Tags

Tarih   : 21 Mayıs 2014
Sayı     : 2014-093
Konu   : Sürgünü Anma

surgun

21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgünü

Kafkasya, tarih boyunca büyük güçlerin egemenlik mücadelesine sahne olmuştur. Bölge halkları tarihin birçok döneminde savaş, sürgün ve asimilasyon ile karşı karşıya kalmıştır.

XIX. Yüzyılın ortalarında yaşanan Kafkas-Rus savaşları sonucu Rus Çarlığı, Abhaz ve Kuzey Kafkas halklarına karşı izlediği sürgün politikası neticesinde Kafkasya’dan koparılan Abhaz ve Kuzey Kafkas Halkları 21 Mayıs 1864’teOsmanlı toprakları ve dünyanın pek çok ülkesine sürgün edilmişlerdir.

Yaklaşık 2,5 milyon kişinin maruz kaldığı bu büyük sürgünde yola çıkanların ancak yarısı hayatta kalabilmiştir. Kimisi daha kıyıda gemi beklerken, kimisi gemilerde yolculuk esnasında açlık, soğuk ve hastalıktan, kimisi fırtınada batan gemilerde, kimileri de Anadolu kıyılarında hayatlarını kaybetmişlerdir. Ancak her şeye rağmen Kafkasya’nın özgürlüğüne olan inanç ve mücadele hiç azalmamıştır. Abhaz ve Kuzey Kafkas Halkları bu büyük acıyı 1864 yılından bu güne kadar unutmadı ve bundan sonrada unutmayacaktır.

21 Mayıs 1964 Büyük Kafkas Sürgünün 150. Yıl dönümünde sürgün yolunda hayatlarını kaybeden atalarımızı saygıyla anıyoruz.

Saygılarımızla.
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına Başkan
Erdeşan Kobaş

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos