Published On: Cum, Tem 25th, 2014

Abhazya İstişare Notları

Share This
Tags

tabagua

ABHAZYA İSTİŞARE NOTLARI

Abhazya’daki gelişmeler ve genel durum konusunda bilgi almak üzere Abhazya’ya giden Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi Heyeti olarak yapılan birçok görüşmeden alınan notların bir kısmını daha önce yayınlamıştık. Aşağıda yayınlananlar Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Batal Tabagua’nın görüşleri ve Sn. Erol Kılıç Kutelia’nın Abhazya notlarıdır.

Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi’nin Abhazya Seçim Kurulu Başkanı Sayın Batal TABAGUA’ya Ziyaret

Ziyarette Abhazya Seçim Kurulu Üyesi Sayın Jon SIMIR ve Hirps COPUA yer aldı

Batal TABAGUA;

Türkiye’den Abhazya’ya geri dönüş yapanlar Seçim Komisyonu’na Türkiye’de oy kullanma taleplerini ilettiler, biz kabul ettik, problem yok. Parlamento ne der bilmiyorum, izinle olmalı. Gerekli materyalleri göndeririz, siz (diaspora) organize edersiniz.

1996-2003 arası Abhazya Adalet Bakanıydım, seçim için hazırız, siz diaspora olarak komisyon oluşturursunuz, biz (gerekenleri) Çirikba’ya göndeririz, o size (diasporaya) gönderir.

Diasporada kullanılan oylar buradakilerle karıştırmadan ayrı ayrı sayılır, bir yere kayıtlı olmayanların da pasaportları (Yeşil Kaplı) ile oy kullanabilirler ve pasaportları damgalanır, pasaportsuz oy kullanılamaz.

Seçim Yasalarımıza göre  % 51 almayan seçilemez, yaklaşık 140.000 seçmen var bu seçmen sayısının yarısından bir fazlası alan seçilir. Örnek 70.000+1 gibi. Ayrıca, seçmen sayısının yarısından bir fazlası oy kullanmazsa yani sandığa gitmezse seçim geçerli olmaz ve iptal edilir.

Bizim halkın problemleri var, ekonomi kongresi yapılmalı. Abhaz iş adamları ödüllendirilmeli, gençler özendirilmeli.

Türkiye Cumhuriyeti’nde oy kullanılmasına bakılmalı ama size problem olmayacaksa. Oraya göre, oradaki yasalara göre olmalı.

Jon SIMIR: Türkiye’de biz söyledik, yazılı gönderin dedik. TC katılır buna, diyoruz

KADK’si Seçimlerin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

EROL KILIÇ KUTALİYA’NIN ABHAZYA NOTLARI

Abhazya Devlet Üniversitesi Ziyareti

Suriyeli 23 lise mezunu bu öğretim yılında Abhazya Devlet Üniversitesinde öğretime başlayacak. Üniversite Suriye’den gelen Abhaz ve Adige öğrencilere pozitif ayrımcılık tanıyarak sınavsız üniversiteye kabul ettiği gibi, her öğrenciye istediği bölümde öğrenim görebilme ayrımcılığını tanıdı.

Suriyeli öğrenciler daha çok Dizayn, Spor, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Abhaz Dili ve Edebiyatı bölümlerini tercih ettiler.

Abhazya’da Turizm

Turizm mevsimi gelmesine paralel Abhazya’da olan Cumhurbaşkanlığı eylemleri turizmi olumsuz yönde etkilenmesinden korkuluyordu ama korkulanın olmadığı görülmüştür. Halkın basiretli davranmasıyla,

Karşılıklı iyi niyet, saygı ve sevgi ile sosyal tansiyon düşürülmüş ve Abhazya’nın yine tatilcilerin gözde mekânı olduğu görülmüştür.

Abhazya plajlarının, sahillerinin turistlerle dolu olduğu gözlenmiş, mevcut

Otel ve pansiyonların doluluk oranının bir hayli fazla olduğu tespit edilmiştir.

Abhazya’da Fiyatların Genel Seviyesi

Çarşı ve pazarlarda satılan mal ve hizmetlere ait fiyatların genel seviyesinin çok yüksek olduğu görülmüştür. Abhazya’daki asgari ücret, emekli maaşları, asgari geçim indeksleri baz alınınca halkın mübrem ihtiyaç maddelerini bu ücretlerle karşılamasının imkânsızlığı gözlenmiştir.

Bir ek geliri olmayan veya köyle bir bağlantısı olmayan kişilerin başkent Suhum’da yaşamasının oldukça zor olduğu tespit edilmiştir.

Demografi ve Ekonomi

Abhazya’nın en öncelikli problemi demografidir, Abhaz nüfusun azlığıdır. Abhazya’da Sovyet dönemindeki üretim ekonomisi modeli terk edilmiş, tüketim ekonomisine geçilmiştir. Tüketim ekonomisi her ülkede olduğu gibi Abhazya’da iş ve istihdam alanları sağlayamamıştır.

Gençler arasında işsizlik yüksek orandadır. İşsiz bu gençler iş için, aş için, başta Rusya Federasyonu’na, Avrupa ülkelerine, Hatta Türkiye’ye gitmeleri halinde bunların Abhazya’ya dönmeleri çok zor olacak, esasen mevcut olan demografik problem daha da artacaktır.

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos