Published On: Çar, Eki 15th, 2014

Hendek Beylice Ortaokulunda Abaza Dili Sınıfı açıldı…

Share This
Tags

nufren1

15.10.2014

CUMHURİYET TARİHİNİN İLKİ HENDEK’DE YAŞANDI

BEYLİCE ORTAOKULUNDA ABAZA DİLİ SINIFI AÇILDI
Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına giren seçmeli dersler olarak öğrencilerin takdirine sunulan yerel dili öğrenmek adına ilk adım Hendek Kafkas ve Kültür Derneğinden geldi.
15 öğrenci seçmeli ders  Abaza dili için müracaatta bulundu D-100 karayolu Beykice mahallesindeki 8 derslikli ilköğ Orta okulunda Abaza dili sınıfı açıldı. İlk müracatta kızlı erkekli  Beylice-Çukurhan  ve Büyükbıçkı mahallelerinde ikamet eden  Abhaz ailelerin çocuklarından oluşan; Kamil Berke Dağ-Muhammet Berat Dökme-Gökay Yalçın-Ayça Azın-Ercüment Devrim-Baturalp Başkoç-Semih Akar-Uğur Acar-Kerem Yıldırım-Sude Melike Aydın-Kübra Tok-Edanur Kırlak-Ethem Tunç ve Nurcan Yılmaz’dan,  oluşan  15 kişilik  öğrenci gurubu seçmeli ders olarak Abaza dilin seçtiler ve  Hendek Kafkas ve Kültür derneği temsilcileri de öğrencilerin bu isteklerine kayıtsız kalmadılar ve  resmi işlemleri başlatarak  Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attılar ve Abaza dili sınıfının açılmasına önderlik ettiler.
Abaza dili kril alfabesi olup 64 harften müteşekkil Yetkililerden aldığımız bilgilere göre  Hendek Beylice  Orta okulunda Abazaca dersini , 31 yıl görev yapmanın ardından emekli olarak hayatını devam ettiren  Abhaz kökenli emekli öğretmen  İrfan Okuyucu ders verecek. Yerel dil eğitimi  haftada  bir gün günde 2 ders olarak öğrencilere verilecek. Dersler hem konuşma hem de yazılım olarak devam edecek. Dersle ilgili olarak  Abaza alfabesi dilinin Kril alfabesi olduğunu, 64  harften oluştuğunu ifade eden İrfan Okuyucu, “ kendi köyüm olan okulumuzda öğrencilerimize ana dilimizi hem konuşma hemde yazı olarak öğretmek görevi bana  verildi, çok mutluyum” dedi.Abaza dilini  Abhaz kökenli em. Öğretmen İrfan Okuyucu verecek Dil’in  yaşamda ve toplum hayatında çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan emekli öğretmen İrfan  Okuyucu;  sınıfta öğrencilere yaptığı konuşmasında; “ sevgili çocuklar bir dil bir toplumun var olmasıdır  bir dilin kaybolması ise  bir ulusun yok olması ile eşdeğerdir” diyerek  ana dillerini yaşatmasının nedeninin bu olduğunu belirtti. Okuyucu,  “mademki biz Abazayız diyoruz o halde dilimizi yaşatmak zorundayız. Bize bu imkanı veren Cumhuriyetimize,  Sakarya Kafkas Kültür Derneği yetkililerine, Hendek İlçe Milli eğitim Müdürlüğüne ve okul müdürümüze velhasıl bu işe vesile olan herkese teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.” Dedi.
Bir dil ölürse bütün insanlık ölür  Her kültürün insanlara faydalı olan değerlerinin olduğunu söyleyen Okuyucu; “  onun için bu dil öldüğü zaman tüm insanlık kaybetmiş oluyor.” diyerek dil’in önemine dikkat çekti. Okuycu, son olarak bu başlangıcın kendileri için milad olduğunu  belirterek,” inşallah bundan sonra dilimizi çok daha iyi yaşatacağız. “ diye  konuştu. Bu bizim için miladdır. İlerleyen süreç de  Hendek kKafkas Kültür Derneği başkan yardımcısı Kamil Şirinel’de öğrencilere yaptığı konuşmasında; “  bu girişimde emeği bulunan  her bir yetkiliye ve arkadaşlarımıza, bizleri desteklemek için buraya gelen öğrenci velilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu başlangıcımız  bu hakkı kazanıpta kullanamayan diğer etnik kökene  mensup   toplumlar için  örnek olur. Onlarda bu uygulamadan yararlanırlar. Biz istiyoruz ki anadilimizi yaşatalım, çocuklarımıza da öğretelim” diyen dernek başkan yardımcısı   Şirinel;  “ bizler bana bir harf öğretenin kölesi olurum” diyen bir anlayışla bu yola çıktık. Her toplum kendi kültürüne sahip çıkın, bizler kendi kültürümüzün milliyetçileriyiz. Eğer bizler üzerimize düşeni yapmaz isek arkadan gelen genç nesil bizleri sorgulayacaktır” diyerek  günümüzde yaşanan sokak eylemlerindeki tehlikeye dikkat çekti. Şirinel, katılımcılara teşekkür etti.
İnşallah amacına ulaşır Okul müdürü  İsmail Akın’da  öğrenci ve velilere hitaben yaptığı konuşmasında; “  toplumların ayakta durması dilleri ile mümkün olur. Okullarda eğitim öğretim gören öğrencilerden  en az  10 öğrencinin müracaatı ile bu tür sınıflar açılabilmektedir. Okulumuzdan müracaat sayısı  şimdilik 15 öğrenci olmuştur. İlerleyen günlerde bunlara yenileri eklenebilir. Devletimizin  vatandaşlarımıza sunduğu bu imkan bizler için büyük fırsattır. Hayırlı olsun, inşallah amacına ulaşır” diye konuştu.
Cumhuriyet tarhinde bir ilkin yaşanmasına vesile olan  bu günün kendileri adına milad olarak gören öğrenci, öğretmen ve  öğrenci velileri  dernek yönetimi ile birlikte okul bahçesinde  fotoğraf karesine girerek bu anı ölümsüzleştirdiler.
AHMET ÇİLECİ HENDEK

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos