Published On: Per, Ara 11th, 2014

Rusya: Abhazya ile anlaşma üçüncü ülkeleri tehdit etmiyor

Share This
Tags

Rusya-Abhazya

11.12.2014

Moskova, Rusya ve Abhazya arasında imzalanan ittifak ve stratejik ortaklık anlaşmasının Gürcistan da dahil olmak üzere üçüncü ülkeler için tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Cenevre’de yapılan “Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrar Müzakerelerinin”nin 30. raundu hakkında açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın Abhazya’nın devlet statüsünün ve savunma kapasitesinin güçlendirilmesini hedeflediğini ve hiçbir ülkeyi tehdit etmediğini vurguladı. Bakanlık, Gürcistan ve Batı’da sıklıkla dile getirilen Abhazya’nın “ilhak” edilmesi yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan arasında hukuki bağlayıcılığı olan askeri güç kullanmama anlaşmasının en kısa sürede imzalanmasını talep etti ve Moskova’nın anlaşmanın garantörü olacağını vurguladı.

Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, 24 Kasım’da Rusya ile savunma ve sosyal alanlarda işbirliği öngören “ittifak ve stratejik ortaklık anlaşması” imzaladı.

Anlaşma, ortak bir savunma ve güvenlik bölgesi oluşturulmasını, içişleri bakanlıkları arasında bir koordinasyon merkezi kurulmasını içeriyor. Abhazya’daki sosyal standartların yükseltilmesi, sağlık, eğitim ve bilim alanlarında maaşların Rusya standartlarına çıkarılması da anlaşmanın maddeleri arasında.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya’nın gelişimi için verdikleri desteği iki katına çıkarmaya karar verdiklerini ve yalnızca imzalanan anlaşmanın gerçekleştirilmesi için 2015 yılında Abhazya’ya yaklaşık 111 milyon dolar ayıracaklarını belirtti.

Kaynak: http://www.rsfmradio.com/2014_12_11/281150460/

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos