Published On: Sal, Ara 23rd, 2014

Valentina Agrba’nın “Benim Soyağacım” adlı kitabı yayınlandı.

Share This
Tags

Çerkessk’in “Nartizdat” yayınevinde Valentina Agrba’nın “Benim Soyağacım” adlı kitabı yayınlandı.

Valentina Agrba, Sovyet iktidarı için savaşan en parlak Abhaz devrimcilerinden biri Vasiliy Aleksandroviç Agrba’nın kızıdır. Her zaman yeni bilgilere açık olan Valentina, öğretmen olduktan sonra çocukları özellikle vatanseverlik konusunda iyi yetiştirmeye çalışırdı. Valentina Vasilyevna’nın hayatı kolay olmadı fakat zor çocukluğu, yoksunluk ve birçok sıkıntıya rağmen kendisi dünyaya açık ve meraklı bir kişiliğe sahiptir.

– Hiç bir zaman soyağacım ile ilgili bir kitap yazacağımı düşünmezdim, diye yazıyor kitabın başında. – N.A.Lakoba Gudauta Abhaz Ortaokulu’nun öğretim üyeleri tarafından benim için düzenlenen 90.yıldönümü akşamından sonra aklıma bu fikir geldi. Yaşlandıkça, büyüklerimizi, onların kaderi ya da toplumdaki yerini soran torunlarım, tüm hatıralarımı canlandırmama yardımcı oldular. Ben de bizzat gördüğüm ya da başkalarından duyduğum anıları yazmaya karar verdim. İnşallah, çocuklarımız da bu geleneğe devam ettirirler ve soyağacımızın hikayesi unutulmaz.

Agrba ailesinin yaşamından bahseden kitabın muhteşem illüstrasyonları var. Çok büyük olmasa da bu kitap, kendi çağının tarihini aktardığından çok büyük önem taşır.

Kitabın editörü, tarihçi ve etnografyacı David Dasaniya, kitabın önsözünde şu satırları yazdı:

“Bu kitap, çok ünlü, saygın ve harika bir insan tarafından yazılmıştır. Valentina Vasilyevna Agrba, gerçek bir öğretmen, Abhazya’nın Onurlu Öğretmeni, “Ah’dz-Apşa” şövalye nişanı sahibidir. Birçok öğrencinin, minnetar velilerin ve toplumun Valentina Agrba’ya karşı sevgisi gerçekten sonsuzdur. Valentina Vasilyevna’nın tüm hayatı, başka örneği olmayan bir vatanseverlik başarısıdır. Valentina Agrba, takip edilmesi gereken bir örnek, Abhazya’nın önemli vatanseveri, eşsiz bilgi ve tecrübesi olan bir profesyoneldir”.

Görüşümüze göre, bu kitap geniş okur kitlesine hitap eder. “Benim Soyağacım” kitabı, Yuriy Alekseyeviç Agrba’nın maddi desteği ile yayınlanmıştır.

Kaynak: http://alashara.org/tr/news/benim-soya-ac-m_post/#more-2002

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos