Published On: Per, Mar 16th, 2017

ŞÜNEYBAS APSUAA RIÇKUNÇEA

Share This
Tags

Tarih    : 16 Mart 2017
Sayı      : 2017-004
Konu    : Abhazya

ŞÜNEYBAS APSUAA RIÇKUNÇEA

Son beş senedir periyodik aralıklarla Abhaz halkına yöneltilen hakaretlere Abhazya Devlet Halk Dansları Topluluğu SHARATIN’nın Türkiye’de gerçekleştirilecek uluslararası bir festivale Gürcistan bayrağıyla katılmasının istenmesiyle bir yenisi eklenmiştir.

Bilindiği gibi Abhazya Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır. Kosova Cumhuriyeti’ni tanımakta hiç tereddüt göstermeyen hatta destekleyen Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya Cumhuriyeti’ni tanımamasının çifte standartlığı bir yana Abhazya’nın başta Rusya Federasyonu olmak üzere BM’ye üye çeşitli ülkeler tarafından tanınması ile oluşan yeni durumun görmezlikten gelinmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin bölge ile irtibatlanmasının ve dolayısıyla bir etki alanı oluşturmasının önünde yıllardır engeldir. Ancak gelinen nokta, bir ülkenin diğerini tanımamasının çok ötesine geçmiş; bir ülkenin, bir halkın aşağılanması noktasına gelmiştir.

Türkiye, Gürcistan’ın Abhazya’ya saldırmasıyla başlayan savaşın hemen ardından Abhazya’ya ambargo uygulamış ve Abhazya Cumhuriyeti’ni tanımaya yanaşmamıştır. Ancak bu durum, Abhazların Ebedi Lideri ve o zamanki Devlet Başkanı Sn. Vladislav Ardzınba’nın Türkiye’yi ziyaretine, Abhaz bayraklarıyla karşılanmasına, Anıtkabir’i resmi protokolle ziyaretine engel olmamıştır. 23 Nisan’da Abhaz çocuklar ülkelerinin adıyla törenlere katılmış, TBMM’yi ziyaret etmişlerdir.

2011’de Abhazya Cumhuriyeti Eski Devlet Başkanı Sn. Sergey Bagapş’ın ziyareti ile sistematik bir aşağılama başlamıştır. O ziyaret sırasındaki bayrak yasağıyla başlayan bu aşağılama, bugün başka bir bayrağa biat etmeye zorlanma noktasına gelmiştir. Bir halkın bayrağından vazgeçmesini istemek, bir halkı başka bir bayrağın egemenliğini hem de işgalcisinin ve soykırımcısının bayrağını kabule zorlamak ve bunun için her seferinde anlaşma bozmak, sözden dönmek bir politika olarak nitelendirilemez. Bugün tüm bayraklara saygı duyma noktasında olan Türkiye Cumhuriyeti yönetimi bu tutumuyla Kafkas kökenli kendi vatandaşlarına bir değer atfetmediğini göstermiş, göstermekte bir sakınca da görmemiştir.

Dünyanın her yerindeki vatandaşlarının haklarını koruyan Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin söz konusu vatandaşları Abhaz olunca takındığı bu tutum giderek daha da anlaşılmaz ve tahammülü zor bir hal almıştır.

Bu aşağılamaların halkımızın saygınlığına gölge düşüremeyeceğini ancak büyük bir güven kaybına neden olduğunu / olacağını söylüyor, Abhaz bayrağına ve halkına yönelik bu yaklaşımı şiddetle kınıyoruz.

Saygılarımızla.
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına Başkan
Erdeşan Kobaş BGANBA

İstanbul – TÜRKİYE

 

Abhaz Diasporası Uyuma 

ABHAZYA’NIN DÜNYACA ÜNLÜ HALK DANSLARI TOPLULUĞU SHARATIN, İSTANBUL’DAKİ FESTİVALE GÜRCİSTAN BAYRAĞI ALTINDA KATILMAYA ZORLANDI

12.03.2017

Suhum. 7 Mart. Sputnik, Badrak Avidzba. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba – Тванба)

Abhazya Devleti “Sharatın “Шаратын” Halk Dansları Topluluğu” Sanat Yönetmeni Ruslan Bebiya, Türkiye’de 07 Temmuz’dan – 8 Ağustos 2017’e kadar sürecek olan uluslararası halk dansları festivaline katılmama kararı almalarının nedenlerini açıkladı.

Ruslan Bebiya, Şubat ayı içerisinde festival organizatörlerinden, kültürel etkinliğe katılmaları için davetiye gönderildiğini söyledi.

Ruslan Bebiya “Ekibimiz Türkiye’de çok iyi tanındığı için, organizatörler, gelmeyeceğimiz düşüncesi ile korktular. Festival, dünyaca çok iyi tanınıyor, Hindistan, Fransa ve Makedonya’ya kadar 30 ülke katılıyor” dedi. Başyönetmen, tüm ekip olarak festivale katılmak için istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Bebiya “1 ay sonra organizatörler tarafından, özürlerini belirten ve ekibimizin festivale ancak Gürcistan bayrağı alltında katılabileceğini belirten bir mektup aldık” dedi. Ruslan Bebiya, mektuba hemen yanıt vermediklerini ve Dışişleri Bakanlığına konuyu ilettiklerini belirtti.

Bebiya “Dışişleri Bakanlığı, konu ile ilgili olarak herkes ile görüştü. Abhaz Diasporası temsilcileri, İstanbul’daki Belediye ve Türk Dışişleri’ne konu ile ilgili olarak başvuruda bulundular, ancak üzülerek belirtmek isterim ki sonucun değişimine karşı hiçbir etkisi olmadı” dedi.

“Sharatın” “Шаратын” Sanat Baş Yönetmeni, ekip oyuncularının, ülke dışındaki performanslarının profesyonel gelişimine katkısının bulunduğunu vurguladı.

Gürcistan’ın bu engellemelerinin, dünyanın farklı ülkelerinde ve yıllarında birçok kez yapılıyor.

Ruslan Bebiya, ülke dışarısından yapılan bu tür engellemelerin, ekibin çalışmalarına zarar verdiğini belirtti.

“Sharatın” “Шаратын” Ekip Baş Yönetmeni, kültürün gelişimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. O örnek olarak, sanatçıların, uluslararası deneyimleri olmadan sanatsal performanslarının gelişiminin eksik kalacağını sözlerine ekledi.

*****

(Not: Gürcistan tarafından 1996 yılından bu yana Abhazya Cumhuriyeti’ne özellikle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin de desteği ile siyasal, kültürel ve ulaşım ambargosu uygulanmaktadır. Geçmiş olduğumuz yıllarda (Uluslararası Antalya Tiyatro Festivali, 23 Nisan Çocuk Festivali, Kartal Festivali vb.) Türkiye’de düzenlenen birçok kültürel etkinlikte Gürcistan tarafından engelleme çıkarılmakta ve ne yazık ki bu engellemeler TC Hükümetleri ve yerel yönetimleri tarafından uygulanmaktadır.

Abhaz Diasporası ve Atavatan Abhazya arasındaki ulaşım engeli TC Hükümetleri tarafından 1996 yılından bu yana sürekli olarak uygulanmaktadır. Abhaz Diasporası insanlarının çekmiş olduğu sıkıntılar, kaleme dökülmüş olsa birçok gerçek öykü yazılır.

Dünyaca ünlü “Sharatın” “Шаратын” Halk Dansları Topluluğu, Türkiye’de daha önceleri Abhazya Cumhuriyeti adı altında, çeşitli festivallerde gösterilerde bulunmuş ve büyük beğeniler toplamıştır. Gürcistan’ın bu tür engellemeleri başka ülkeler tarafından kabul edilmemekte ve gösteriler özgürce sunulabilmektedir. Ancak görüldüğü üzere, Türkiye’deki Abhaz – Kafkas Diasporası, TC Yönetimlerine vermiş oldukları destek kadar, tepki gösteremedikleri için Gürcistan her zaman etkili olabilmektedir.

Bu engellemelerin son örneğini Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Temsilcisi İnar Gitsba’nın yurt dışı edilmesinde gördük. Abhaz – Kafkas Diasporası, kuru kınama bildirileri ile konuyu geçiştirdiler.

Abhazyam.com olarak, Gürcistan’ın Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı uygulamış olduğu ulaşım, eğitim, kültür ve siyasal ambargosuna karşı özellikle Türkiye’de yaşayan Abhaz – Kafkas Diasporasının etkin bir mücadele vermesine, mevcut ülke yönetimlerine, Diaspora olarak  bu konular hakkında duyarlı olduğumuzu daha etkin bir biçimde belirtmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Saygılarımızla. 

Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu 

Fatih Atan “A’tanba – Тванба”)

Kaynak: http://m.sputnik-abkhazia.ru/Abkhazia/20170307/1020559811/ansambl-sharatyn-ne-vystupit-na-letnem-festivale-v-turcii.html

www.abhazyam.com

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos