Published On: Cts, Tem 25th, 2020

Büyükelçi Vladimir Ayüzba’nın vefat haberi, diasporamızı derinden sarstı.

Share This
Tags

Дата : 21.07.2020 
Номер : 2020-009
Превосходительство
Аслан Бжания
ПРЕЗИДЕНТ РЕСПУБЛИКИ АБХАЗИЯ
С У Х У М – А Б Х А З И Я

Kurucu Devlet Başkanımız ve Ebedi Liderimiz Vladislav Ardzınba’nın isabetli öngörüsü ile Şubat 1994 başlarında Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliği’ne atadığı ve bu görevi, seçkin devlet adamlığı, engin tecrübesi ve bilge kişiliğiyle, 20 yıl boyunca liyakatle sürdüren Abhazya’nın yetiştirdiği değerli evladı, Büyükelçi Vladimir Ayüzba’nın vefat haberi, diasporamızı derinden sarstı.

Yirmi yıl boyunca bütünleştiği diasporamızda, canımızdan can koptu. Aramızdan ayrılışıyla tarihimizin seçkin bir sayfası kapandı. Üzüntümüz büyük.

Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi olarak, bu müstesna değerimizle yirmi yıl boyunca birlikteliğimiz, bizler ve diasporamız için unutulmaz izler bırakan verimli bir deneyim oldu. Bu bağlamda aziz hatırasına binaen, müstesna kişiliği ve vefakârane değerli hizmetlerini, bu acı günümüzde bir nebzecik de olsa yâd etmeyi kutsal bir görev addediyoruz.

Bilindiği gibi Vladislav Ardzınba’nın iki önemli hedefi vardı. Birincisi Abhazya’nın özgürlüğü, bağımsız Abhazya Cumhuriyeti’nin kuruluşuydu. İkincisi; dramatik bir şekilde vatanlarından sürgün edilen diasporadaki Abhaz kardeşlerinin geri dönüşüydü. İlk hedefine ulaştı ama ikinci hedefine ulaşamadan, genç yaşta Abhaz kahramanları Panteonu’nda yerini aldı.

Bugün gibi hatırlıyorum. 1994 yılı Ocak ayı ortalarında, Merhum Komite Başkanımız İrfan Argun ve Gündüz Geçba ile yaptığımız ziyarette, Sn. Vladislav Ardzınba makamında bize şunları söyledi:

“Kurtuluş Savaşı’nı kazandık, ama asıl savaş bundan sonra başlıyor. Devletimizi bütün kurumlarıyla yeniden inşa etmemiz, ekonomik, sosyal, eğitim, politik olarak ayağa kaldırmamız, güçlendirmemiz gerekiyor. Bu husus da diasporamızın demografik, ekonomik büyük desteğine ihtiyacımız var. Şunu unutmayınız! Güçlü bir Abhazya Devleti olmazsa, diaspora da olmaz, Diasporamız da olmazsa Abhazya Devleti olmaz! Size önemli bir haberim var, diasporaya büyükelçi atadım. Kendisi doğrudan bana bağlı olarak çalışacak. Kendisi halkımızın yetiştirdiği liyakat sahibi değerli devlet adamı Vladimir-(Vova) Ayüzba. Hayırlı olsun!” dedi.

Vladimir Ayüzba doğru bir tercihti. Kendisi 1960 yılı ortalarından itibaren diasporadan yüzlerce kişi ile mektuplaşarak ilk sağlam ilişkileri kurmuştu. Şahsen öğrencilik yıllarımda kendisiyle 68 yılından itibaren Abhazca mektuplaşma onurunu yaşadım.

Ulusal liderimiz Vladislav Ardzınba’nın, Vladimir Ayüzba’ya yüklediği öncelikli misyon diasporanın anavatana dönüşünü mümkün olduğu nispette sağlamaktı.

Bunda da Rusya Federasyonu ambargosu başlayıncaya kadarki iki yıllık kısa süreçte Komitemizle birlikte yaklaşık ikibin (2000) kardeşimizin anavatana yerleşmesinde öncülük etti.

V. Ayüzba diaspora için bir şans; iyi yetişmiş devlet adamı, nitelikli diplomat, eksiksiz gerçek bir Apsuwa Ayhabısı, bilge halk adamıydı.

Bizler kendisine gerekli, layık olduğu hizmeti veremedik, rahat bir çalışma ortamı sağlayamadık. Her türlü zorluğa göğüs gerdi, bize hoş görüsünü sevgisini, halkına hizmetini esirgemedi. Diaspora ile anavatan Abhazya arasında sağlam bir köprü kurdu. Defalarca Türkiye’nin neresinde Abhaz köyü, toplumu varsa yaz kış demeden ziyaret etti. Halkını engin tecrübesi ve bilgeliğiyle aydınlattı, kucakladı. Abhaz, Adige, Oset, Çeçenler başta olmak üzere tüm Kuzey Kafkasyalıların kardeşlik ve dayanışmasına önem verdi. Toplum nezdinde büyük saygınlık ve sevgi kazandı. Diplomatik ilişki olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti devlet katında itibar gördü, Abhazya –Türkiye arasında gayri resmi de olsa bağları güçlendirdi. Rusya Federasyonu büyükelçiliği resmi günlerinde “Sayın Büyükelçi” diye karşılandı.

Abhazya Cumhuriyeti devlet sembolleri, başta bayrağı olmak üzere saygınlığına gölge düşürecek hiçbir olumsuzluğa müsaade etmedi, devletimizin itibarını hep üst düzeyde tuttu. Diaspora-Abhazya arasındaki bağları ve dayanışmayı güçlendirdi.

Diasporadaki marjinal bir hemşehri grubumuz ile Abhazya’daki çapı küçük, ihtirasları büyük birkaç kişinin Vladimir Ayüzba’da ortaklaşa sebep olduğu hayal kırıklığı ve bu hayal kırıklığı ile aramızdan ayrılışının bizler için her zaman derin bir üzüntü kaynağı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğiz. Ne yazık ki bugün gelinen noktada, V. Ayüzba’nın saygın kişiliği ve yoğun çabalarıyla sadece bizim için değil gayri resmi de olsa yabancılar içinde elçilik statüsüne yükselmiş olan Abhazya temsilciliği bugün temsilcilik statüsünü dahi koruyamamış; itibarını, işlevini kaybetmiş, kendisinden sonra gelen temsilci deport edilmiş, V. Ayüzba ile birlikte binbir zorlukla elde edilen kazanımlar ve itibar büyük ölçüde yitirilmiştir.

V. Ardzınba’nın başkanlığı sonrası, diaspora-Abhazya dayanışma ve ilişkilerinin güçlenmesi gerekirken, maalesef yeterli düzeye gelemedi. Bu hususun araştırılması, nedenleriyle ortaya konmasını, geleceğimiz açısından önemli buluyoruz.

Ekselansları Aslan Bjaniya;

Vladimir Ayüzba, unutulmaz, derin etki ve izler bıraktı. Şüphesiz biz O’nu kalbimizde her daim sevgi ve saygı ile yaşatacağız.

Şahsınızda kederli ailesi ve değerli halkımıza baş sağlığı diliyor, aziz hatırası karşısında saygı ile eğiliyoruz. Işıklar içinde yatsın.

С уважением.
Кавказо-Абхазский Комитет Солидарности Глава
Эрдешан Кобаш БГАНБА

Турция-СТАМБУ

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos