Published On: Cts, Kas 23rd, 2013

ABHAZYA CUMHURİYETİ, KAFKAS-ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ ve 20 YIL

Share This
Tags

apsinra

ABHAZYA CUMHURİYETİ
KAFKAS-ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ
VE 20 YIL

Ağustos 1992’de Abhazya’ya saldıran Gürcistan, bu saldırı için demiryollarını korumak, Gürcistan’ın eski devrik Devlet Bşk. Gamsa Hurdiya’yı yakalamak gibi çeşitli gerekçeler oluşturmuştu. Çünkü uluslar arası hukuka göre Abhazya üzerinde hiçbir hakkı yoktu ve apaçık işgal amaçlı olan saldırı kılıf olduğu herkesçe bilinen gerekçelerle haklı gösterilmeye çalışılıyordu. Gerekçeler arasında “toprak bütünlüğü” hiç yer almadığı gibi hatta tam tersi söyleniyordu. T.C. Dışişleri’nin arabuluculuğu ve zamanın Gürcistan Başbakanı Lord Kipanidze’nin talebi ile Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi olarak yaptığımız görüşmede Gürcü Başbakan konuşmasına “Abhazya Abhazlarındır, onların başka gidecek yeri yoktur.” diye başlayarak bunu dile getiriyordu ve arkasından “Ama orada Gürcüler de yaşamalıdır.” diyordu.

Abhazya’ya saldıran Gürcistan; savaşın birkaç günde biteceği varsayılarak cesaretlendiriliyor, tüm güçler savaş sonrasında bölgeyi kendi çıkarlarına uygun şekillendirebileceklerini düşünüyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymuyordu, halkımız saldırıya vatan aşkıyla, var olma bilinciyle direndi ve “gidecek başka yeri olmayan Abhazlar” saldırıdan zaferle çıktı.

Ortaya çıkan bu durum bölgede Gürcistan üzerinden hâkimiyet hayali kuran Batılıları sükûtu hayale uğrattı, savaş suçlusu Gürcistan için alelacele olmayan bir toprak bütünlüğü senaryosu geliştirildi ve konu çetrefilleştirildi. Saldırıya uğrayan, savaşta yakılıp yıkılan Abhazya’ya ambargo uygulanarak savaş suçlusu, saldırgan Gürcistan’ın suçluluğu örtülmeye, Abhazya dize getirilmeye çalışıldı. Tüm başarısızlığına rağmen yirmi yıldır sürdürülen bu politik savaş bugün de artarak sürdürülüyor ve Abhaz diasporası da bu politik savaşta kullanılmaya çalışılıyor.

1992’deki saldırıya Abhazya gibi Abhaz diasporası da hazırlıksız yakalanmıştı. Süratle direniş için örgütlenen Abhazya gibi Abhaz ve Kafkas diasporası da bu beklenmedik duruma uygun örgütlenme çabasına girişti. Abhazya’nın zor şartları nedeniyle, kültürel çalışmalar için kurulmuş olan kültür dernekleriyle yapılamayacak özel çalışmalar gerektiği, aktif hareket edebilecek farklı yapılanmalara ihtiyaç duyulduğu değerlendirildi ve Türkiye’de Kafkas-AbhazyaDayanışma Komitesi, Abhazya’da Geri Dönüş Devlet Komitesi kuruldu.

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) Savaş yıllarında ve sonrasında tüm Abhaz-Kafkas diasporasının desteğiyle Abhazya’ya insani ve ekonomik yardımı, siyasi- lobi çalışmaları, protestolar, imza kampanyaları, yardım kampanyaları gibi birçok çalışmanın yanı sıra Abhazya’ya ulaşımın neredeyse imkânsız olduğu ağır ambargo yıllarında binlerce insanımız Abhazya’ya taşınarak vatandaşlık alması sağlanmış, Abhazya ile iletişimi sürdürmüş; Abhazya’nın haklılığını tüm dünyaya duyurmaya çalışmıştır.

Abhazya’nın bağımsızlığında gösterdiği kararlı duruşa karşı uygulanan tüm baskılara direnmiş; bu tarihi süreçte Abhazya’nın zaferini, bağımsızlık ilanını ve Abhazya Cumhuriyeti’nin tanınma coşkusunu yaşamıştır.

Abhazya’ya nüfuz edemeyen ve diasporada Komite’nin Abhazya’nın bağımsızlığı konusundaki iradesini kırma amacına yıllarca ulaşamayanlar, Abhazya’nın RF tarafından tanınmasından sonra bu çalışmaları diaspora üzerinden sürdüreceklerini açıkça beyan etmişlerdir.

Savaş sonrası yaşanan bu süreçte KADK, Abhazya’nın özel konumundan kaynaklanan sorunları aşabilmek için kendi özel yapısını koruma kararı almış, bağımsız çalışma iradesiyle yasalarla bağlanmak anlamına gelen bir tüzel kişilik oluşturmamıştır ve oluşturmayacaktır.

Abhazya Cumhuriyeti geride kalan 20 yılda önemli mesafeler kat ederek zaferini taçlandırmış bağımsız devlet oluşumunu tamamlamıştır. Ancak siyasi, ekonomik vb. savaşını dünyaya karşı sürdüren Abhaz Devleti için diasporasının varlığı ve önemi yadsınamayacağı gibi bir halkın devlet sahibi olmasının dünya sahnesinde kalabilmesinin garantisi olduğu gerçeği de yadsınamaz.

Abhaz halkının tüm dünyadaki varlığının korunması, Abhazya Cumhuriyeti Devleti’ne ve bağımsızlığına her türlü desteğin verilebilmesi ve iletişimin sağlanabilmesi; siyasi, kültürel vb. Çalışmaların sağlıklı sürdürülebilmesi, Abhaz gelenekleri ve devletin varlığı göz ardı edilmeden halkının bilinçli dayanışmasıyla gerçekleşebilir.

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi 21 yıldır olduğu gibi Alöyfömüzü gözeterek,  tanınınmış Abhaz Devleti’nin varlığından ve gelişiminden duyduğu kıvançla, Abhazya’nın tüm ülkeler tarafından tanınmamasının hiçbir haklı ve hukuki nedene dayanmadığı bilinciyle, başta vatandaşı olduğumuz TC olmak üzere tüm ülkeler tarafından tanınacağına olan inançla çalışmalarına devam etmektedir.

Saygılarımızla.
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos