Published On: Sal, Nis 22nd, 2014

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Parlamentoları arasında işbirliği

Share This
Tags

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Parlamentoları arasında işbirliği
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Parlamentolarının Dış İlişkiler Komisyonları arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 

TBMM Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Volkan Bozkır, Azerbaycan Milli Meclisi Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Samet Seyidov ve Gürcistan Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tedo Çaparidze, Bakü’de bir araya geldi.

Toplantıda, üç ülkenin parlamentoları arasındaki ilişkiler, ülkelerin enerji, ulaşım, ticaret ve bölgesel güvenlik konularındaki işbirliğinin mevcut ve gelecekteki durumu, Yukarı Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya sorunları ve Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler müzakere edildi.

Seyidov, Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki toplantıda, üç dost ve müttefik ülke arasında böyle bir toplantının ilk kez düzenlendiğini belirtti.

Geçtiğimiz aylarda Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının Azerbaycan’ın Gence şehrinde bir araya geldiklerini ve mayıs ayında da devlet başkanlarının Gürcistan’da görüşeceklerini hatırlatan Seyidov, tüm bu görüşmelerin ülkeler arasında ne kadar derin bir işbirliği olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

Ukrayna’da yaşanan krize ilişkin değerlendirme de yapan Seyidov, Azerbaycan’ın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek “Fakat biz, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Rusya’yala ilgili verilen kararda tarafsız kaldık. Rusya, bölgedeki en büyük komşumuz. Bazı stratejik etkenleri de gözönünde bulundurmalı ve dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

Gürcistan Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tedo Çaparidze, iyi komşuluk ve dostluk ilişkileri içerisindeki üç ülkenin birbirine tarihi ve coğrafi bağlarla bağlı olduğunu ifade etti.

Bölgede sorunların yaşandığı çok zor bir süreçten geçtiklerine dikkati çeken Çaparidze, olaylara üç ülkenin çıkarları açısından yaklaşılması ve güçlü bölgesel strateji belirlenmesi gerektiğini savundu.

– “İlişkiler yüzde yüz güven üzerine kurulu”

TBMM Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Volkan Bozkır, her üç ülkenin birbiriyle çok yönlü stratejik ilişkileri olduğuna işaret ederek bu ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önemine değindi.

Üç ülkenin ticaret, ekonomi, kültür, ulaştırma ve enerji alanındaki işbirliğinden ve ortak projelerden bahseden Bozkır, “Ortaklaşa enerji projesi gerçekleştirmek kolay değil. Fakat biz bunu başardık. Çünkü Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ilişkileri yüzde yüz güven üzerinde kuruludur. Güven olmasaydı başaramazdık” dedi.

Türkiye’nin, Azerbaycan ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını ifade eden Bozkır, Yukarı Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya sorunlarını, toprak bütünlüğü ilkesi gözönünde bulundurularak, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde barış yoluyla çözülmesini istediklerini söyledi.

– “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz”

Bozkır, Türkiye’nin Ukrayna’da yaşananlardan rahatsız olduğunu vurgulayarak, “Biz, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanıyoruz ve Kırım’da yapılan referandumu yasal olarak kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrasında, taraflar, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan parlamentoları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve uluslararası alanda ortak hareket edilmesi yönünde protokol imzaladı.

Taraflar, toplantının sürekli hale getirilmesi yönünde mutabaka vardı ve bir sonraki toplantının altı ay sonra Gürcistan’da yapılmasını kararlaştırdı.

Bozkı, Çaparidze ve Seyidov, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını, Bakü Şehitler Hiyabanını ve Bakü Türk Şehitliğini de ziyaret etti.

http://www.timeturk.com/tr/2014/04/21/turkiye-azerbaycan-ve-gurcistan-parlamentolari-arasinda-isb.html#.U2IFmvKKDiw

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos