Published On: Çar, May 7th, 2014

Türkiye’nin etrafı çatışmalarla dolu

Share This
Tags

Unrest in Syria

07.05.2014

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Odessa şehrinde meydana gelen şiddet olayları hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu sözlere yer verildi: ‘Ukrayna’nın Odesa şehrinde karşıt gruplar arasında meydana gelen şiddet olaylarını ve bu meyanda Odesa Sendikalar Binasının kundaklanarak 30’dan fazla kişinin ölümüne sebebiyet verilmesini esefle karşılıyor ve kınıyoruz. Dünkü olaylarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Odesa’da yaşananların ve özellikle bu acı ve müessif olayın ülkedeki gerilim ortamını daha da kötüleştirmesinden derin kaygı ‎duyuyoruz. Evvelce de vurguladığımız üzere, ülkedeki tüm kesimlerin, görüş ve taleplerini demokratik yöntemlerle ve barışçıl bir zeminde dile getirmeleri, hukuk dışı ve kamu düzenine aykırı eylemlerden kaçınmaları gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor; herkesi itidal ve sağduyuyla hareket etmeye davet ediyoruz’. Siyaset uzmanı Stanislav Tarasov, bu açıklama ile ilgili bir yorum yaptı:

‘Bilindiği gibi, Mart ayından beri Ukrayna’nın doğu bölgelerinde federalizm taraftarlarının protesto gösterileri yapılıyor. Son günlerde Ukrayna güvenlik güçleri ülkenin güneydoğusunda bu gösterilerin bastırılmasına yönelik büyük ölçekli askeri operasyon düzenliyor. Federalizm taraftarları yeni Kiev yetkililerini meşru olarak görmezken Kiev de göstericilerin hareketlerini ‘ayrılıkçı’ olarak nitelendiriyor’.

Hatırlanacağı üzere daha önce ABD, Rusya, Ukrayna ve AB arasında gerek radikal milliyetçi Sağ Sektör gruplarının gerekse federalizm taraftarlarının birliklerinin silahsızlandırılmasını öngören Cenevre Anlaşmaları imzalanmıştı. Ama Kiev yetkilileri bu anlaşmanın koşullarını yerine getirip federalizm taraftarlarının liderleri ile siyasi diyalog kuracağına onlara karşı celazandırma operasyonunu düzenlediler. Bu, Cenevre Anlaşmalarının gerçekleştirilmesine yönelik tüm umutları yok etmiş oldu. Operasyon sonucunda kendi zamanında Sovyet Birliği’nin en zengin cumhuriyeti olan Ukrayna iç savaş ve dağılmanın eşiğine geldi.

Bir sorun daha vardır. Coğrafi haritaya bakıldığında Türkiye’nin şu an ne kadar zor bir durumda olduğu anlaşılıyor. Türkiye’nin kuzey komşusu Ukrayna’da iç savaş başlamak üzere, güney komşusu Suriye’de muhalifler ile Şam yönetimi arasında silahlı çatışmalar devam ediyor. Bu yüzden Türkiye ne kenara çekilip arkada durmalı ne de ABD ve Batı ülkelerinin yönettiği büyük jeopolitik oyunda baş rol oynamalıdır. Onun bölgesel çatışmaların sürdüğü alanda sürekli bulunması gelecek için kurduğu siyasi ve ekonomik planları tehlikeye atabilir.

Daha önce Türkiye Ukrayna krizinin çözüm yollarının arayışına destek vermeye hazır olduğunu dile getirmişti. Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna krizinin domino etkisini yaratarak sadece Transdinyester, Abhazya ve Dağlık Karabağ’da değil Orta Doğu’da da mevcut olan çelişkileri yine alevlendirebileceğini ifade etmişti. Şu an ise Türkiye için aktif şekilde adım atma zamanı gelmiştir. O, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik kendi girişimi ileri sürebilirdi. Bu, hem Ukrayna’daki gerginliği azaltabilir, hem de Batı ile Rusya arasında bu yönde yakınlaşma yollarını belirleyebilirdi.


Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_05_07/Turkiyenin-etrafli-chatishmalar/

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos