Published On: Sal, Tem 1st, 2008

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği’ne Mektup

Share This
Tags

lavrov33

Tarih : 01 Temmuz 2008
Sayı : 2008/110
Konu : Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği’ne Mektup

Ekselansları
Vladimir İVANOVSKY
RUSYA FEDERASYONU BÜYÜKELÇİSİ
ANKARA

Sayın Büyükelçi,

Bu değerlendirmeyi, Ekselansları Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara’ya yapacakları ziyareti bir vesile kabul ederek, Türkiye’de yaşayan 7 milyonluk Kuzey Kafkasya diasporasının Abhazya ve Abhaz meselesi ile ilgili görüşlerini iletmek amacıyla kaleme almaktayız. Son dönemde Abhazya merkezli olarak meydana gelen gelişmeler tüm dikkatleri Abhazya’ya yöneltmiş bulunmaktadır. Dünya kamuoyunda hâkim olan Gürcistan merkezli bakış açısı ve değerlendirmelerin düzeltilmesi, Abhazya’nın gerçeklerinin herkese anlatılması hayati önemi haizdir.
Bu dönemde, Rusya’nın Abhazya meselesinde takındığı tavır ve üstlendiği rol, Abhaz yöneticilerce büyük bir memnuniyetle karşılanmış, ikili işbirliğinin artarak gelişmesi ise, temel bir politika olarak belirlenmiştir. Abhazya’da Rusya’sız bir çözümün mümkün olmayacağı açıktır. Rusya’yı asli komşusu olarak gören Abhazya’nın Rusya ile geliştirdiği ilişkiler, bağımsızlık yolunda atılan önemli adımlar olarak görülmektedir. Rusya Abhazya’da, barış gücü vasıtasıyla Abhazya’nın güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda, ekonomik ve ticari ilişkilerle de vatandaşlarımızın hayatlarını normalleştirerek devam ettirmeleri konusunda asli bir rol yüklenmiştir. Diasporanın da sürece bakışı, Abhaz hükümetinden farklı değildir. Abhazya’nın bağımsız, demokratik ve insan haklarına saygılı bir devlet olarak, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olması, bizim için hayatidir. Abhazya, bir daha Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde yer almayacaktır. Küreselleşen ve giderek demokratikleşmek zorunda olan dünyamızda, Abhazya da bağımsız bir devlet olarak tanınacak ve yerini alacaktır, bağımsız kalacaktır.

Türkiye’deki diasporayı temsil eden ve Abhazya hükümetince de tek yetkili organ olarak kabul edilen Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, savaş sırasında Abhazya ile Türkiye arasında köprü vazifesi gören, resmi makamlar arasında koordinasyon ve bilgi akışını sağlayan, savaş bitiminden bugüne kadar da bu görevi eksiksiz biçimde devam ettiren sivil bir girişimdir. Komite Kafkasya’nın sorunları hakkında her kademedeki devlet ve hükümet yetkilileri, ilgili büyükelçilikler ve temsilcilikler, dünyadaki sivil toplum kuruluşları ve resmi organizasyonları bilgilendirme görevini icra etmektedir. Bu bağlamda Sayın Bakan’ın Türkiye ziyaretlerini, bir fırsat olarak kabul ederek diasporanın Abhazya ile ilgili olarak son dönemde meydana gelen gelişmelerle ilgili düşüncelerini size aktarmak isteriz.

Diaspora için, Abhazya’nın bağımsızlığı tartışma kabul etmeyen, vazgeçilemez bir durumdur. 17 Şubat 2008’de Kosova’nın bağımsızlığının Batı dünyası tarafından tek taraflı olarak kabul edilmesi, uluslararası sistemin temellerinde geri dönülemez bir takım değişimler başlatmıştır. Bu değişimlerden sonra tüm dünyanın dikkati Abhazya merkezli olmak üzere Kafkasya’ya çekilmiş durumdadır.
Bu süreçte, Rusya’nın takındığı tavır ve attığı adımlar Diaspora olarak bizlerce de büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.

İlk olarak, Abhazya’ya uygulanan tek taraflı, haksız ve acımasız BDT ambargonsun kaldırılmış olması, yapılan büyük bir hatadan geri dönülmesi bağlamında önemlidir. Gürcistan’ın haksız suçlamaları neticesinde, 1996’da alınan ambargo kararı; Abhazya halkını içine düşürdüğü sıkıntı kadar, biz diaspora mensuplarını da rahatsız etmiştir. En doğal hakkımız olan ata vatanımıza ulaşımımız sekteye uğramış, Abhazya’ya destek kanallarımız tıkanmıştı. Ambargonun kaldırılması kararı, normale dönmeyi sağlamanın ötesinde, sağlıklı ilişkiler kurulmasını sağlayacak, doğru ve gerçekçi bir adımdır. Takip eden dönemde, işbirliği yönünde atılan adımlar ise sürdürülmesi ve sonuçlandırılması gereken doğru ve gerçekçi adımlardır.

Son dönemde basına yansıyan, Rusya-Gürcistan anlaşması ve Abhazya’nın nüfuz alanları yaratılarak paylaşılması haberlerini de büyük bir kuşkuyla karşılamaktayız. Bu konuyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Sergey Bagapş gerekli açıklamaları yapmıştır. Bizler de, Rusya’nın son dönemde sağladığı güvenlik şemsiyesinin, ticari ve ekonomik desteğin farkındayız. Kardeş halklarımızın yaşadığı Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleriyle, bağlarımızın sıkılaştırılması imkânının yaratılmış olması bizleri memnun etmenin ötesinde rahatlatmaktadır. Rusya’nın bu kararı ve sağladığı her türlü katkı Abhazya’ya bağımsızlık yolunda, şüphesiz önemli bir destek olacaktır. Rusya’nın konuya bu şekilde ve bu anlayışla yaklaştığını her vesileyle, her ortamda açıklaması bizler açısından önemlidir.

Var olan siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi, 2014 Soçi Olimpiyatları ve benzeri bir takım vesilelerle daha da hızlanacaktır. Bu adımların ilişkilerimizi daha sağlıklı bir zemine taşıyacağına, ve geleceklerimize katkı sağlayacağına inanmaktayız. Başta karayolu ve demiryolu olmak üzere, tüm ulaşım kanallarının, servis sektörü ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin artması, Abhazya için son derece önem arz etmektedir. Diasporanın da sorunsuz bir biçimde bu sürecin bir parçası haline gelmesi, getirilmesi gerekmektedir. Ulaşım ve vize sorunu gibi sorunların aşılması, diaspora mensuplarına bir takım kolaylıklar sağlanarak, ilişkilerin geliştirilmesi gelecek açısından önemlidir.

Sayın Büyükelçi, muhterem kişiliğiniz aracılığı ile yukarıdan beri ifade etmeye çalıştığımız duygularımızın, endişelerimizin, düşüncelerimizin, inanç ve kanaatlerimizin ve isteklerimizin ciddi şekilde Ekselansları Dışişleri Bakan’ına iletileceğinden emin olarak; Abhazya halkına ve yönetimine, Rusya Federasyonu dışındaki Ülkeler, güçler ve Uluslararası Kurumlarca, baskıcı bir zihniyetle, tamamiyle haksız ve keyfi olarak uygulanmak istenen politikalara karşı durarak ve Abhazya’nın bağımsızlığı’nın tanınması hususunda iyi niyete ve ortak çıkarlara dayalı, ilgilerinizin devam edeceğini umuyoruz.

Ekselansları Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye’ye gelişlerinde, kendilerine Türkiye vatandaşı olarak burada yaşayan Abhaz Diasporası adına hoş geldiniz diyoruz.

Saygılarımızla
Kafkas-Abhazya Dayanısma Komitesi

Adına, Başkan
İrfan Argun

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos