Published On: Per, Mar 27th, 2014

Transkafkasya’da Güvenlik ve İstikrar ile İlgili Cenevre Görüşmelerinin 27. Turu

Share This
Tags

cenevree

 

 

27.03.2014

 

26 Mart tarihinde Transkafkasya’da güvenlik ve istikrar üzerine Uluslararası Cenevre görüşmelerinin yirmi yedinci turu gerçekleşti.

 

Dışişleri Bakanı Viaçeslav Çirikba’nın başkanlık yaptığı Abhaz heyetinde; parlamento üyesi Daur Arşba ve Abhaz Dışişleri Bakanlığı çalışanları Kan Taniya, Tengiz Tarba ve İnal Lazba yer aldı.

 

Görüşmelere ayrıca Güney Osetya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Gürcistan, ABD, BM, AGİT ve AB temsilcileri de katılım gösterdi.

 

Çalışmada, iki çalışma grubu yer aldı. İlk grupta katılımcıların güç kullanmama konusundaki müşterek kararlarıyla ilgili kazanımlar tartışıldı. Bir kez daha karar metni üzerinde bir fikir birliği oluşturulamadı. Abhaz heyeti başkanı hareket zgürlüğü, eğitim sertifikalarının tanınmasıyla beraber Abhazya sakinlerinin yaşamdöngüsü belgelerinin tanınmasıyla ilgili mevcut ayrımcı engellerle ilgili konuları gündeme taşıdı. Bu başlığın tartışılmasına gelecek görüşmede devam edilecektir.

 

Abhaz heyeti ayrıca BM temsilcilerinin yanı sıra Olayları Engelleme ve Müdahale Mekanizması (IPRM) üzerine Gürcistan tarafıyla da temasta bulundu.

Gruptaki insani boyut tartışmalarından biri olan kayıp kişiler sorunu üzerine görüşmelere devam edildi. Abhaz heyeti Abhaz kültürel değerlerinin ve arşiv malzemelerinin geri dönüşünü sağlayacak bir mekanizma oluşturulmasını gündeme getirdi. Abhazyalılar için uluslararası iletişim engellerinin kaldırılması başlığı da tartışıldı. Abhaz heyeti, Abhaz vatandaşlarına yönelik uluslararası toplumun kısıtlayıcı uygulamaları nedeniyle insan hakları ihlali olduğunu belirtti.

Kaynak: http://mfaapsny.org/tur/news/index.php?ELEMENT_ID=2133

 

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos