Ahmet Davutoğlu’na Gürcistan tarafından el konulan gemiler ve Abhazya’ya uygulanan Ambargo
Tarih : 04 Eylül 2009
Sayı : 2009/100
Konu : Gürcistan tarafından el konulan gemiler ve Abhazya’ya uygulanan Ambargo
Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu
T.C. Dışişleri Bakanı
Sayın Bakan,
7–8 Ağustos 2009 tarihlerinde Gürcistan’a resmi bir ziyarette bulunacağınız bilgisini aldık. Medyaya düşen haberlerden, bu ziyaretinizin Gürcü sahil güvenlik botlarının Abhazya’ya yük taşıyan Türk gemilerine, Gürcistan karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle el koyması ve sonrasında bu gemilerin kaptan ve mürettebatına verilen cezalarla ilintili olduğu anlaşılmaktadır.
El konan bu son gemiler, Abhazya’ya yük taşıdıkları gerekçesiyle Gürcü tarafınca son 16 yılda haksız, adaletsiz ve uluslararası hukuka aykırı biçimde el konulan 100’e yakın gemiden sadece iki tanesidir. Başta Sohum limanı olmak üzere Abhaz limanlarına yük taşıyan Türk gemilerinin başına benzer olaylar gelmektedir. Malumlarınız olduğu üzere Gürcistan’ın el koyduğu Türk gemileri iade edilmeyip parçalanmakta ya da satışa çıkartılmaktadır. Gemi sahiplerine ağır hapis ve para cezaları verilmektedir.
Gürcistan’ın bu gemilerin Abhazya’ya yasadışı yollarla mal taşıdığı iddiası sadece Abhazya’yı değil, Türkiye’yi ve ticaret yapan her iki ülkenin tüccar ve gemi sahiplerini rencide etmekte, zarara uğratmaktadır. Bu durum Abhaz halkının temel yaşam haklarını sınırlayan kabul edilemez bir durumdur. Abhazya, her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti henüz tanımasa da bağımsız, kendi karasularına sahip bir devlettir. Bu çerçevede serbestçe ticaret yapmak ve normal bir devlet ve toplum düzeni tesis etmek Abhazların en temel hakkıdır. Türkiye açısından da kabul edilemez olduğu aşikârdır.
Bizleri üzen iki nokta bu gemilere Türkiye’nin Gürcistan’a verdiği hücumbotlarca el konulması ve resmi olarak Türkiye’nin Abhazya’ya ambargoya devam etmesidir. Hatırlanacağı üzere 1995’de BDT ülkelerince konan ambargoya son verileli uzun bir süreç olmasına rağmen, Türkiye’nin bu uygulamaya devam etmesi kabul edilemez bir durumdur. Abhazya ile Türkiye arasında hızla gelişen bir ticari ilişki bulunmaktadır ve bu Abhazya’nın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Abhazya ile Türkiye arasında ticari, ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi biz diaspora mensupları açısından da büyük önem taşımaktadır. Sadece Türk gemilerine el konulması ise Türkiye’nin bir kere daha dikkatle ele alması gereken bir konudur.
Bu çerçevede, yapacağınız ziyaret vesilesiyle sizden beklentimiz bu sorunun çözümü adına Tiflis’in yanı sıra Sohum’u da ziyaret etmenizdir. Bu yönde, şahsınızda Türkiye’nin atacağı adım Gürcistan’ın daha sağlıklı bir yaklaşım geliştirmesini sağlayacak ve tüm Kafkasya’da barış, huzur ve istikrarın tesisine imkân tanıyacaktır. Abhazya ile ilgili konuların Abhazları ilgilendirdiği aşikârdır. Vatandaşı olduğumuz Türkiye Cumhuriyetinin meseleyi bu açıdan ele alarak politika oluşturmasının zamanı gelmiş ve hatta geçmektedir. Oluşturulmasında önemli bir role sahip olduğunuz “komşularla sıfır sorun” ve “bölgesel güç Türkiye” politikalarının gerçekleştirilmesi adına Abhazya ile ilişkilerin kurulması bir zarurettir. Kafkasya İstikrar Platformu yaklaşımının da gerçekçi bir çözüm olabileceğinin de işareti olacaktır. Sizin atacağınız somut bir adım Kafkaslarda geleceğin daha parlak olması adına büyük önem taşımaktadır. Abhazya’nın yanı sıra tüm diaspora sizden bu yönde bir adım atmanızı beklemektedir.
Saygılarımızla
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına Başkan
İrfan ARGUN