Published On: Per, May 22nd, 2014

Tadilatları biten Rus Drama ve S. Çanba Abhaz Drama Tiyatrolarının açılış törenleri gerçekleştirildi

Share This
Tags

22.05.2014

tiyatro

Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab ve Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Hloponin, genel tadilatları sona eren Devlet Rus Drama Tiyatrosu ve S. Çanba’nın ismini taşıyan Devlet Abhaz Drama Tiyatrosunun resmi açılış törenlerine katıldılar.

Törenlerde yer alan diğer isimler ise; Millet Meclisi Başkanı Valeriy Bganba, Başbakan Leonid Lakerbaya, Rusya Federasyonu Abhazya Tam Yetkili Büyükelçisi Semen Grigorev, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki sosyal ve ekonomik işbirliği hükümetler arası komisyonunun sekizinci toplantısına katılan Rusya hükümeti heyeti temsilcileri, Parlamento Milletvekilleri, Bakanlar Kabini üyeleri, kamu temsilcileri vardı.

İlk olarak Devlet Rus Drama Tiyatrosunun açılışı yapıldı. Başbakan 1.Yardımcısı İndira Vardania, Rusya Federasyonunun tiyatronun genel tadilatı için yaptığı finansal yardımın dışında profesyonel personel eğitimi için önemli destekte bulunduğunu vurguladı.

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Hloponin, Abhazya hükümetinin tiyatroların onarımı kararını vermesini “stratejik öncelikleri çok doğru alınmış bir karar”, diye niteledi. Hloponin “Bu konuda Aleksandr Zolotinskoviç’e teşekkürlerimi sunuyorum. O biz gençlere kıyasen çok daha ileriyi görebilen bilge bir insan. Kültür olmazsa ekonomimiz kültürsüz bir ekonomi olur. Kültür olmazsa siyasetimiz kültürsüz bir siyaset olur. Tapınakların geliştirilmesi ki tiyatrolar kültürlerin tapınaklarıdır, tartışmasız ülkenin gelecekteki yaşamı için çok önemli bir katkıdır. Elbette Rus kültürünün, Rus geleneklerinin tiyatronun repertuarında belli bir yeri olacaktır. Buda kuşkusuz halklarımızı daha da yakınlaştıracaktır. Bu çok önemli ve anlamlı bir olaydır. Hem bizim hem de Abhaz halkı adına, bu harika hediye için çok teşekkür ederiz”, şeklinde konuştu.

Aleksandr Ankvab tiyatro çalışanlarına uzun başarılı bir sanat hayatı diledi. Aleksandr Ankvab ve Aleksandr Hloponin kırmızı kurdeleyi keserek açılışı yaptılar.

Aktörlerin konuklar lobisindeki müzikal karşılamasından sonra yüksek konuklar, soyunma odaları, prova salonları, seyirci salonu ve sahneyi gezdiler.

S. Çanba’nın ismini taşıyan Abhaz Drama Tiyatrosunun açılışında, eski aktörlerden ve oyun yazarlarından biri olan Ruşni Djopua konuştu. Ruşni Djopua Abhaz kültürünün ocağı olan tiyatro binasının yeniden canlandırılmasından dolayı iki ülkenin de yönetimine teşekkürlerini sundu. Eski aktör, “Yenilenen tiyatromuzun açılışı ile Abhazya tiyatro çevresi için bugün büyük bir bayram havası yaşanmakta. Bizim iki vatanımız var: birincisi Psou’dan Egrı’ya kadar, ikincisi ise Abhaz Tiyatrosu. Bu kutsal mekanda rabbime seslenmek istiyorum: vatanımızla ilgili tüm konularda Sen bize birlik olma gücü ver!”, diye dua etti.

Tiyatronun müdürü ve sanat yönetmeni Valeriy Kove, “Tiyatronun yenilenebilmesi için verdiği finansal destekten dolayı Rusya Federasyonu yönetimine ve sıkı bir organizasyon kontrolünün sağlanmasından dolayı da Abhazya yönetimine en büyük şükranlarımı sunuyorum”, şeklinde konuştu.

Kove, “Biz tiyatronun aktörleri, bugün burada gördüğünüz her şeyin meydana gelebilmesiiçin nasıl bir çalışma yürütüldüğünün şahitleriyiz”, dedi.

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Hloponin, “Bugün burada manevi bir bayram, kültürel bir bayram yaşanmaktadır”, diye vurguladı.
Aleksandr Ankvab, tiyatroların ortak verimli çalışmaların sonucu olduğunu vurguladı. Aleksandr Ankvab ve Aleksandr Hloponin kırmızı kurdeleyi keserek herksi tiyatroyu gezmeye davet ettiler. Aktörler misafirleri ikinci katta bulunan konuklar lobisinde müzikler ve danslarla karşıladılar.

Yüksek misafirler gördüklerinden çok memnun kalarak tiyatrodan ayrıldılar.

Kaynak: http://abkhaziagov.org/tr/president/press/news/2014-05-24

 

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos