Published On: Çar, Ara 10th, 2014

10 Aralık’ta Cenevre Görüşmeleri’nin 30. turu gerçekleştirildi…

Share This
Tags

cenevree

10.12.2014
10 Aralık tarihinde Cenevre Milletler Sarayı – Birleşmiş Milletler Ofisi’nde, Transkafkasya Güvenliği ve İstikrarı üzerine Cenevre Görüşmeleri’nin 30. turu gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba’nın başkanlık yaptığı Abhaz heyeti; Cumhurbaşkanlığı İdaresi Uzmanlık Departmanı Başkanı Iraklı Khintba ve Dışişleri Bakanlığı çalışanları Tengiz Tarba, Madina Zukhba ile Temur Rekvava’dan oluştu.

Çalışmalar alışıldığı üzere güvenlik ve insani konular olarak iki grup olarak düzenlendi. Öğleden sonra her iki grup da bir araya gelerek tartışmaya devam etti.

Güvenlik grubunun çalışmaları; güç kullanmama, Abhazya ve Güney Osetya halklarının insani haklarının güvence altına alınması, uluslararası iletişim engellerinin kaldırılması ve Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrar koşullarının sağlanmasına ilişkin diğer konular üzerine gerçekleşti.

Gürcü heyeti ve ABD temsilcileri, Rusya ve Abhazya arasında imzalanan ittifak ve stratejik ortaklık anlaşması ile ilgili konuları gündeme taşıdı ve bir dizi olumsuz değerlendirmede bulundu. Abhaz heyeti bu konuda gerekli açıklamaları yaptı ve yeni anlaşmanın Abhazya Cumhuriyeti’nin egemenliğini güçlendireceğine, bunun yanı sıra bölgede güvenlik ve istikrarı sağlayacağına vurgu yaptı.

İnsani konularla ilgili Kültürel değerlerin geri dönüşü sorusuna yönelik pozitif dinamiklerin söz konusu olduğunu not etmek gerekmektedir. Abhaz tarafı kayıp kişilerin aranması ve kimliklerinin tespiti konularında önemli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olan Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne minnettarlığını dile getirdi. Bu güne kadar 21 kişinin kimliği tespit edildi. 1992-1993 yılları arasında gerçekleşen savaşta ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi çalışmaları devam ediyor. “Mültecilerin” geri dönüşü sorusu ise Abhaz heyeti tarafından tartışılmadı.

Cenevre Görüşmeleri arasında Viyaçeslav Çirikba, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Sayın A. Guterres ile görüştü.

Transkafkasya Güvenlik ve İstikrarı Üzerine Cenevre Görüşmeleri’nin gelecek turu 17-18 Mart tarihlerinde yapılacak.

Kaynak: http://mfaapsny.org/tur/news/?ELEMENT_ID=3168

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos