Küba’ya Verdiğimiz Cevap Yazısı
Tarih : 22 Ağustos 2009
Sayı : 2009/096
Konu : Abhazya’nın Bağımsızlığının Tanınması Çağrısı
Sayın,
Raul Castro Ruz
Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Bizler Abhazya Cumhuriyeti’nin diasporada yaşayan yüz binlerce doğal vatandaşının temsilcisi olan Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi olarak Abhazya’nın bağımsızlığının dünya devletleri tarafından tanınması konusunda ısrarcı olduğumuzu belirterek sizlere Abhazya’nın tarihi ve kültürünü bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
Abhazlar, yaşadıkları coğrafyada kökleri 5000 yıl geriye dayanan yerli otokton bir halktır. 1500 yıllık devlet geleneğine sahip olan Abhazlar ilk güçlü devlet örgütlenmesini 8. yy da yapmışlardır. Bu tarihten itibaren bağımsızlıklarını korumuşlar, daima kendi kendilerini yöneterek günümüze gelmişlerdir.
Sovyetler Birliği kurulurken bağımsız bir Cumhuriyet olarak bu birliğe katılan Abhazya, Gürcü asıllı Stalin döneminde statüsü iradesi dışında düşürülerek Gürcistan içerisinde Özerk Cumhuriyet haline getirilmiştir. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılması sürecinde Gürcistan bağımsızlığını ilan ederek 1921 yılındaki anayasasına geri dönmüştür. Bu tarihli anayasada Abhazya bağımsız bir cumhuriyet olarak gözükmektedir. Hukuki boşlukla ilgili Abhazya yönetimi Gürcü yönetimi ile görüşme talepleri sürekli geri çevrildi ve sonunda Abhazya 23 Temmuz 1992 de bağımsızlık kararı aldı. Gürcistan bu karara 14 Ağustos 1992 de Abhazya’yı işgal ederek cevap verdi. Savaş 413 gün sürdü ve 30 Eylül 1993’de Gürcü güçlerinin Abhazya’da çıkartılmaları ile sona erdi. Bu işgal ve talan harekatı Abhazya’ya 3000 Abhaz Vatandaşın hayatına, 5000 de yaralıya, büyük maddi kayıplara, kültürel ve tarihi değerlerin tahrip edilmesine neden oldu.
Bu tarihten itibaren uluslar arası kamuoyunda bağımsızlığının tanınması mücadelesine girişen Abhazya Cumhuriyeti Batılı devletler tarafından görmezden gelinmiş ve gelinmeye devam edilmektedir.
26 Ekim 1994’te Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, Abhazya Anayasasını kabul etti. 3 Ekim 1999 tarihinde, Abhazya’da ülke çapında halkın % 97,7’sinin bağımsızlıktan yana oy kullandığı, bir referandum gerçekleştirildi. 12 Ekim 1999’da da “Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık belgesi” kabul edildi. Bu karar ya da belge BM tüzüğüne, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar ile ilgili uluslararası anlaşmalara, Viyana bildirisine ve diğer uluslararası hukuk sözleşmelerine harfiyen uygundur.
Abhazya Cumhuriyeti tarafından alınan bu kararın, küreselleşen ve insan haklarını ciddiye alan, tüm dünyanın kabul etmesi, saygı göstermesi gerekmekte ve beklenmektedir. Türkiye’de yaşayan Abhaz diasporasının da temel isteği budur.
Abhazya’nın ulusların kendi kaderini tayin hakkını kullanarak 3 Ekim 1999 tarihinde ilan ettiği bağımsızlık kararı 26 Ağustos 2008 tarihinde BM Üyesi olan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve 04 Eylül 2008 tarihinde Nikaragua Cumhuriyeti Devlet Başkanı Daniel Ortega tarafından yapılan açıklamalar ile tanındı.
Küba Cumhuriyeti olarak sizlerinde kurtuluş savaşı sürecinden geçerek ülkenizin bağımsızlığını kazandırdığınızın bilincindeyiz. Rusya Federasyonu ve Nikaragua Devlet Başkanı ve Parlamentolarının özgür iradeleri ile Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını tanıdığını tarih içerisinde hep birlikte yaşadık.
Bizler Abhazya dışında yaşayan 500.000 aşkın Abhazın temsilcisi olarak Raul Castro Ruz ve Parlamentosu’ndan Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması kararının alınacağını düşünüyor, diliyor ve bekliyoruz.
Derin Saygılarımızla,
Saygılarımızla
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına Başkan
İrfan ARGUN