Published On: Çar, Ağu 20th, 2008

Komite’den Medvedev’e Abhazya’yı tanıma talebi

Share This
Tags

medvedev

Tarih : 20 Ağustos 2008
Sayı : 2008/122
Konu : Abhazya’nın Tanınması

Ekselansları
Dimitri Anatolyeviç Medvedev

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı

Sayın Başkan,

Bu değerlendirmeyi, Gürcü birliklerinin yeniden saldırgan bir tavır içine girerek Güney Osetya’yı işgale kalkışmaları sonucu gelişen olaylar sonrasında karşı karşıya bulunduğumuz durum ile Abhazya ve Abhaz meselesiyle ilintili, Türkiye’de yaşayan 7 milyonluk Kuzey Kafkasya diasporasının görüşlerini siz Ekselanslarına iletmek amacıyla kaleme almaktayız.

Ekselansları,

Sizin de yakından takip ettiğini bildiğimiz üzere, son dönemde Gürcü yönetiminin dengesiz tavırları ve Osetya’da yaşananlar ile öncesinde Kosova’da meydana gelen gelişmeler tüm dünyayı Abhazya’ya yöneltmiş bulunmaktadır. Bizler son işgal girişimi öncesinde de, şu anda da dünya kamuoyunda hâkim olan Gürcistan merkezli değerlendirme ve bakış açısının düzeltilmesi, Abhazya’nın gerçeklerinin herkese anlatılması için çabalamaktayız. Bu dönemde Rusya’nın Abhazya meselesinde takındığı tavır ve üstlendiği rol ise Abhaz yöneticilerce büyük bir memnuniyetle karşılanmış, ikili işbirliğinin artarak gelişmesi ise temel politika olarak belirlenmiştir. Son gelişmelere Rusya’nın müdahalesi de bu yaklaşımın bir yansıması olarak memnuniyetle karşılanmıştır. Kafkasya’da ve de Abhazya’da Rusyasız bir çözüm mümkün değildir. Rusya’yı asli komşusu olarak gören Abhazya’nın Rusya ile geliştirdiği ilişkiler ise bağımsızlık yolunda atılan önemli adımlar olarak görülmektedir. Rusya Abhazya’da barış gücü vasıtasıyla Abhazya’nın güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda, ekonomik ve ticari ilişkilerle de vatandaşlarımızın hayatlarını normalleştirerek devam ettirmeleri konusunda asli bir rol yüklenmiştir. Diasporanın sürece bakışı Abhaz hükümetinden farklı değildir. Abhazya’nın bağımsız, demokratik ve insan haklarına saygılı yapısıyla uluslararası toplumun tam bir üyesi olması bizim için hayatidir. Abhazya bir daha Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde yer almayacaktır. Abhazya bağımsızdır ve bağımsız kalacaktır.

Ekselansları,

Bizi bu mektubu yazmaya iten nedenlerden bir diğeri de AB dönem başkanı Fransa’nın girişimleriyle hazırlanan ve sizin verdiğiniz güvenceler neticesinde ata vatan Abhazya’mızın da imzaladığı Barış Anlaşması ve bunun Kafkasya’da yaratacağı süreçtir. Adı geçen ateşkes anlaşması kuvvet kullanılmasına son verilmesi, bütün askeri eylemlerin durdurulması, insani yardımlara imkân tanınması, Gürcü birliklerinin eski mevzilerine dönmesi, Rus birliklerinin çatışma başlamadan öncesi konuşlanma yerlerine çekilmesi ile Güney Osetya ve Abhazya’nın müstakbel statüsü konusunda uluslararası görüşmeler yapılmasını öngörmektedir. Bu anlaşmanın ata vatanımız Abhazya’mıza barış ve istikrar getirmesi doğal olarak en öncelikli beklentimizdir. Fakat bir o kadar önemsediğimiz nokta, sizin de açıkça garanti ettiğiniz çerçevede Abhazya’nın statüsünün Gürcistan’ın beklediği çerçevede tartışmaya açılmamasıdır. Sizin dünya medyası önünde defalarca dile getirdiğiniz Abhaz halkının beklenti ve isteklerini dikkate alma ve bu yönde hareket etme sözünüz bizim için önemlidir. Rusya’nın bu kararı ve sağladığı destek Abhazya’nın bağımsızlığının uluslararası alanda tanınması yolunda şüphesiz önemli bir destek olacaktır. Rusya’nın konuya bu şekilde yaklaştığını her vesileyle her ortamda açıklaması ve desteklemesi bizler açısından önemlidir.

Sayın Başkan,

Diaspora için Abhazya’nın bağımsızlığı tartışma kabul etmeyen, vazgeçilemez bir durumdur. Gürcistan’ın attığı son adım ise bunun kanıtıdır. Abhazya ve Abhazlar artık Gürcistan’la birlikte yaşayamayacaklarını dünyaya bir kere daha anlatmak zorunda kalmamalıdır. Zaman ve koşullar somut adımlar atılması için uygundur. Görüşme masasında tüm bunları dikkate alacağınıza, Rusya Federasyonu’nun Abhazya’nın bağımsızlığının tanınmasının yanında duracağına, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını geciktirmeden tanıyan ilk ülke olacağına güvenimiz tamdır.

Derin saygılarımızla,

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına Başkan

İrfan Argun

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos