Published On: Per, May 6th, 2004

Abhazya’dan Dünya Kamuoyuna Duyuru

Share This
Tags

Abhazya’dan Dünya Kamuoyuna Duyuru

Acara Özerk Bölgesi’ndeki  son gelişmelerin ardından Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili’nin Abhazya için yaptığı açıklamalar üzerine, Abhazya’daki Sivil Toplum Kuruluşları aşağıdaki bildiriyi yayınladı:

Acara`da gelişen bu olaylar Gürcistan`ın iç meselesidir. Acara otonom bir Cumhuriyet olmasına karşın her iki toplum da Gürcü asıllıdır. Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili Acara`da gelişen bu olaylardan sonra yaptığı konuşmada, Abhazya meselesinin de bu şekilde çözülebileceğini belirtmiştir. Fakat Abhazya`nın konumu Acara`dan çok farklıdır.

Abhazya kendi yasaları ve parlamentosu olan bağımsız bir ülkedir. Demokratikleşme çalışmaları içerisindedir. 1992-1993 savasından sonra bu yöndeki çalışmaları daha da artmıştır. Bütün bunları bir tarafa bırakıp Abhazya meselesinin belirtildiği şekilde çözülmesi mümkün değildir.

Şevardnadze politik arenadan çekilirken Abhazya ve Gürcistan arasındaki problemlerin daha yapıcı diyaloglarla çözülebileceğini ümit etmiştik.

Acara’daki gelişmelerden sonra Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Abhazya konusunu uluslararası arenada ırkçı, milliyetçi ve saldırgan bir tavırla demokrasiye zarar verici bir şekilde gündeme getirmiştir.

Gürcistan devletinin başındakiler Abhaz-Gürcü savaşından yeterince ders almamışlardır. Abhazya, Gürcistan`ın bu politikasını gözlemleyerek kendi içerisinde demokratikleşme yönünde daha etkin adımlar atacaktır.

Abhazya`daki partiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Yardım kuruluşları olarak diyoruz ki: Gürcistan devletinin yaptığı bu hareketler nedeniyle eğer barış sürecindeki hassas dengeler zarar görürse, bunun tek sorumlusu Gürcistan tarafı olacaktır.

Eğer Gürcistan`ın tavrı bu şekilde devam ederse Abhazya ve Gürcistan arasında barış görüşmelerini devam ettiren Birleşmiş Milletlerin çalışmaları da zedelenecektir. Bütün bu gelişmeler, Abhaz ve Gürcü milletlerinin bir arada yasama sansını ortadan kaldıracaktır.

6 Mayıs 2004

Sohum 

●Anneler Sosyal Barış Örgütü ● Sosyal Kadınlar Örgütü

● Çocuk Fonu ● Aitaira ● Amtshara ● Birlik Abhazya Partisi ● Millet Partisi ● Aidgilara (Birlik Örgütü) ● Akhesa ● Komünist Parti ● Federal Özgürlük Sendikası ● İnsani Yardım Programları ● Abhazya Ermeni Birliği ● 1941`liler Abhaz-Rus Derneği ● Abhazya Savunma Birliği

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos