Published On: Cum, Tem 28th, 2006

Bagapş’dan Kodor Vadisi ile ilgili açıklaması

Share This
Tags

bagaps

DEĞERLİ VATANDAŞLARIM!

(28-TEMMUZ-2006)

Hepimiz son günlerde Kodor Bölgesinde cereyan eden olayları dikkatle takip ediyoruz. Gürcistan’ın  14 Mayıs 1994 ve 25 Mayıs 1998 anlaşmaları başta olmak üzere bugünkü barış görüşmelerine temel teşkil eden tüm anlaşmaları ağır şekilde ihlal edişine bir kez daha şahit olduk.

Gürcistan yönetimi, her gün “Polisiye Operasyon” diye nitelendirerek Kodor Vadisi’ne girme niyetlerinin olmadığını defalarca deklare ettikleri halde, bu gün bu operasyonun aslında stratejik Kodor Vadisini işgal etmeye yönelik bir askeri operasyon olduğu apaçık ortaya çıkmıştır.

Amacının sürgündeki sözümona Abhaz Hükümetini Kodor Bölgesine yerleştirmek olduğunu söyleyen Gürcistan Başkanının açıklamalarında Gürcistan’ın saldırgan ve barış görüşmelerini provoke etmeye tutumununda artık kimseden saklı olmadığını göstermektedir.

Tüm sorumluluklarımın bilincinde olarak buradan açıkça ilan ediyorum, eğer böyle bir sözümona yönetimin Kodor Vadisi’ne yerleştirilmesi söz konusu olursa, Abhazya Cumhuriyeti, halkını ve bağımsızlığını korumak için gerekeni yapmaktan asla tereddüt etmeyecektir.

Bu konuda devletin tüm birimleri tarafımdan talimat verilmiş olup, cevabımızın çok sert olacağının herkesçe bilinmesi gerekmektedir. Burası Abhazya toprağıdır ve biz Gürcistan’ın bunu bilmez tavırlarına daha fazla sabır göstermeyeceğiz.

Bu yüzden Gürcistan yönetimine sorumsuz hareketlerinin nelere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunma mecburiyetindeyiz. Bu yanlış adımlar yeni göçmenler ve yeni ölümler doğuracaktır. Daha şimdiden Abhaz-Adige diasporası, Kuzey Kafkasya’daki Kardeşlerimiz ve Kazaklar her türlü destek için çağrı yapmakta ve Abhazya Yönetimi ise gönüllü birliklerini güçlükle zaptetmektedir.

Biz, BM. Rusya Federasyonu ve BM. Genel Sekreteri’nin dostları grubuna dahil ülkeleri, şimdiye kadar Gürcistan’la imzaladığımız tüm anlaşmalara garantör olarak kabul ediyoruz. Bu nedenle de anılan kuruluş ve devletlerin Gürcistan’ın özellikle son tutumuyla ilgili objektif değerlendirmelerini de duymak istiyoruz…

Abhazya’nın bu konudaki net ve samimi tavrı herkesçe anlaşılmalıdır. Biz bundan böyle Gürcistan’ın iki yüzlü görüşme sürecine katılmayacağız.

Gürcistan’ın askeri ve politik akıl hocaları son Kodor hadiseleriyle görüşme sürecinde pozisyonlarının güçleneceğini zannediyorlarsa büyük bir yanılgı içersindedirler. Bu yanılgı Gürcistan’ın bütün askeri, politik ve uluslar arası ekonomik projelerini alt üst edebilecek olan ölümcül bir ilüzyondur.

Ve son olarak sözlerimin altını kesin bir kararlılıkla tekrar çiziyorum; Abhazya Cumhuriyeti haklarını sonuna kadar savunma gücüne sahip olan bağımsız bir cumhuriyettir.

SERGEY BAGAPS

ABHAZYA CUMHURIYETI DEVLET BAŞKANI

28-TEMMUZ-2006

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos