Published On: Çar, May 30th, 2007

BM Genel Sekreterine gönderilen mektup

Share This
Tags

ban_ki_moon

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine 30.05.2007  tarihinde Kafkas-Abhazya dayanışma Komitesi tarafından gönderilen mektup

Sayın
Ban Ki Moon
BM Genel Sekreteri
New York
(30.05.2007)

Sayın Genel Sekreter,

Size Türkiye’de yaşamlarını sürdüren ve sayıları 7 milyonu bulan Kafkas diasporasının duygularını iletmek amacıyla Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi adına yazıyorum. Başında bulunduğum Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, diasporada yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan Abhazların en üst örgütlenmesidir. Abhazya’daki savaş sırasında Abhazya ile Diaspora arasında köprü vazifesi gören, resmi makamlar arasında koordinasyon ve bilgi akışını sağlayan, savaşın bitiminden bugüne kadar bu görevi eksiksiz biçimde devam ettiren Komitemiz sivil bir örgütlenmedir. Komite yalnız Abhazya değil Çeçenistan, Güney Osetya ve Kafkasya’nın diğer sorunları hakkında her kademedeki devlet ve hükümet yetkilileri, ilgili büyükelçilikler ve temsilcilikler, dünyadaki sivil toplum kuruluşları ve resmi organizasyonları bilgilendirme görevini de icra etmektedir.

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’nin bu özel görevi gereğince, Abhaz-Gürcü sorunu ve son gelişmeler çerçevesinde meydana gelen gelişmelerle ilgili Abhaz diasporasının duygu ve düşüncelerini anlatmak amacıyla Komite adına size yazıyorum.

Güvenlik Kurulu’na sunduğunuz raporlar çerçevesinde sizin de gayet iyi bildiğiniz üzere Abhazya meselesi sadece Gürcüleri ilgilendiren ve yine sadece Gürcüler ile görüşülerek sonuçlandırılacak bir mesele değildir. Bu anlayışa uygun olarak yürütülen birçok görüşmede ve yine BM şemsiyesi altında ve sizi temsilen BM Barışı Koruma Operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı idaresinde Cenevre süreci bağlamında her iki tarafla görüşmeler yürütülmektedir. Bu karşılıklılık ve işbirliği bağlamında Abhazya ve Kafkasya’ya barış ve huzur ortamını getirecek tarafların isteklerinin anlaşılmasını sağlayabilecek doğru bir yoldur.

Bu iyi niyet havasına ve çözümün sağlanmasını sağlayabilecek yaklaşıma aykırı bir biçimde Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’ya ABD’nin vize vermemesi nedeniyle Abhaz tarafının Nisan ayının başında New York’da yapılan görüşmelerde temsil edilememiş olması Diasporada büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu durum Konsey’de bu güne kadar olduğu gibi sadece Gürcü tarafının dinlenerek konunun tek taraflı bir biçimde değerlendirilmesine neden olmuştur. Demokratik yollarla ve seçimle göreve gelen hâlihazırdaki Abhaz yönetiminin ayrılıkçı olarak nitelenerek bu sürecin dışında tutulmasının kimseye fayda getirmeyeceği bilinmelidir. Hele yine Nisan başında Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu’nun Güvenlik Konseyi’ne hitap etmesi imkânı yaratıldığı akla getirildiğinde bu durum art niyetli bir politikanın sonucu olarak görülmektedir. Bu türde bir çifte standart BM’nin anlamına ve ruhuna da aykırı bir durumdur.

Bu çerçevede kalpleri anavatanlarıyla atan Abhaz diasporasının duygu ve düşüncelerinin tarafınız aracılığıyla başta Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm dünyaya iletilmesi ve Abhaz tarafının hassasiyetlerine gereken dikkatin gösterilerek Abhaz halkının bağımsız bir biçimde yaşama hakkına saygı duyulması gerektiğini tekrar dile getirmek isterim.

Saygılarımızla

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına
Başkan
İrfan ARGUN

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos