Published On: Cts, Eki 19th, 2013

Irakli Khintba ile söyleşi

Share This
Tags

irakli

19/10/2013. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Khintba, Uluslararası Abhaz – Adıge Gençlik Birliği İnternet Sitesi’nin sorularını yanıtladı: (Uluslararası Abhaz – Adıge Gençlik Birliği, 2012 yılının son aylarında kuruldu. Kendisine tarihten gelen Abhaz-Adige kardeşliğini unutturmamayı ve bu uğurda kültürel faaliyetlerde bulunmayı amaç edinmiştir.)

Dernek bünyesinde Abhazya’ dan Karacay-Çerkes’ ten Kabardey-Balkar’ dan Adigey’ den Suriye’ den ve Türkiye’ den gençler bulunmaktadır.

Soru: Sn. Irakli Khintba, Abhazya’da birçok kişi Dışişleri Bakanlığının Abhazya’daki tek en etkin bakanlık olduğunu söylüyor. Ekonomik kalkınmayı sürdüren genç bir devlette nasıl oluyorda Dışişleri Bakanlığı önceliği alıyor?

Irakli Khintba: Ben sorunun bu biçimde ortaya konulmasını istemezdim. Hükümetimiz tarafından sosyo – ekonomik ve dış politika alanında yapılan çalışmalarda eşit oranlarda ilerlemeler sağlanmaktadır. Hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Bunun için dış politika uygulamalarını anlamak önemlidir – Egemen ve bağımsız bir devlet olmak en belirleyici özelliklerden birisidir. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının çalışmaları hakkındaki övgü dolu yorumlarınızı öyle değerlendirmiyorum, size net olarak söyleyeyim: Bakanlık yönetimi ve çalışanları Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin ana amaçları doğrultusunda dış politika çalışmalarını sürdürüyor.

Soru: İnternet söyleşilerinden birisinde siz, ünlü bir sözden alıntı yapmıştınız “Diplomasi – Bir noktadan diğerine süren uzun bir yol”. Böyle bir program Abhazya için nasıl olabilir? Sonuçta Abhazya – Gelişmekte olan bir ülke ve bazı sorunlar, acil çözüm gerektiriyor?

Irakli Khintba: Abhazya Cumhuriyeti’nin Dış politika uygulamalrında kullanılan yapısal prosedür ve materyallerin, diğer ülkelerin kullanmış olduğu “İçsel Teknoloji” ürünlerinden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Bu sorunlar, acil çözüm bekleyen sorunlar da zaman içerisinde çözülür. Geniş bir alanda uluslararası tanınmaya bağlı olarak sürdürülen politika, rakiplerimizin bize karşı uygulamış oldukları politikalar karşısında, uluslararası korunma önlemlerinin, taktiklerin, karmaşık startejilerin uygulanmasını ve bilgi birikimini gerektiriyor. Burada sabırlı olmak gerekir, anlık mucizeler beklemek gerekmez. Diplomasi populizm ile hareket etmez, kümülatif bir etkiye sahip, sakin ve planlı bir çalışma gerektirir.

Soru: Bugün için Abhazya Diplomasisi için kısa ve uzun hedefleri içerisinde neler vardır? Dışişleri Bakanlığının öncelikli çalışma yönlerini bize açıklayabilir misiniz?

Irakli Khintba: Abhazya Cumhuriyeti’nin dış politikasının özü, bugün için Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı politika bölümü, ülkemizin dış politika hedefleri, yönü, amaçları ve temel ilkelerini belirleyecek bir Abhazya Cumhuriyeti Dış Politika Sistemi çalışması geliştirmektedir ve bu çalışma Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanına sunulacaktır. Bunula birlikte günlük dış politika çalışmaları da yürüyor ve ayrıca, Devlet Başkanı A. Z. Ankvab’ın Abhazya Parlamentosundan, ülkenin egemenliği ve vatandaşlarımızın güvenliği, dünya siyaseti, bölgede barış ve istikrarın oluşumu için bölgedeki siyasi aktörler ile ilişki ve bağlantıların geliştirilmesi, bu gelişmeleri sağlamlaştıracak bağlantıların sağlanması için uygulanması gereken dış politikaların yaşama geçirilmesi çalışmaları hakkında almış olduğu desteğin uygulanmasındaki öncelikli dış politika çalışmalarından söz edebiliriz. Bizim dış politikamızın amacı, vatandaşlarımızın yurt dışındaki çıkarlarını korumak, Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslararası imajını güçlendirmek, ülkenin sosyal – ekonomik kalkınması için gerekli koşulların oluşturulmasıdır. Bizlerin önem verdiği bir konu da Rusya Federasyonu ilie ilişkilerin güçlendirilmesi ve uluslararası alanda bağımsızlığının tanınması çalışmalarının başarılı bir biçimde geliştirilmesidir.

Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler ile ikili ilişkileri güçlendirmek, çeşitli ülkelerdeki uzmanlar, toplumsal kuruluşlar, medya kurumları, kamu kuruluşları, diaspora kurumları ile ilişki kurmak önemlidir.

Soru: Abhazya’nın dış politikasının önemli bir yönü de Abhazya’nın uluslararası tanınma sorunu olarak görünüyor? Bu yönde yapılan çalışmalar ve başlıca zorluklar nelerdir? Abhazya’nın dünyada, uluslararası alandaki siyasal anlamda ilerlemesi için çalışmalarınız sürüyor mu?

Irakli Khintba: Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslararası konumunun güçlendirilmesi için gerekli koşulların yaratılması ve uluslararası tanınmada başarı oluşturma çalışmalarımız sürmektedir. Burada önemli olan “içi boş” vaatlere doğru yönelmemek, çok ve azimli bir biçimde çalışmaktır. Daha sonra, elbette ki bu çabalar sayesinde Abhazya’nın uluslararası konumu mutlaka “yeni bir nitelik” elde edecektir. Bizim birçok kaynağımız bulunmuyor. Ancak, Abhazya’nın uluslararası tanınmasına karşı ABD ve Dünya siyasetindeki diğer aktörler tarafından uygulanan şiddetli muhalefetin üstesinden gelmemiz için müttefikelerimizi güçlü desteği bulunuyor. Ve işte, Abhazya içeride ne kadar güçlü olursa, dış politikada da güçlü olur, bu bizlere bağlıdır.

Soru: Herhangi bir devletin, uluslararası alandaki çalışmalarından önemli bir alanı, yurt dışında yaşayan vatandaşları ile olan ilişkileri korumaktır. Bilndiği üzere Abhazya dışında yaşayan bir çok Abhaz bulunmaktadır. Ülke yönetiminin ve özellikle sizin (Dışişleri Bakanlığı – Abh.com) yurt dışındaki  vatandaşlarınız için ne tür çalışmalarınız bulunuyor?

Irakli Khintba: Elbette ki, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının en önemli çalışma alanlarında birisidir. Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, kendisi Abhaz Diasporası uzmanıdır, diğer çalışma alanlarının dışında yurtdışındaki vatandaşlarımız ve kuruluşlarımız ile olan ilişkilerde olumlu etkileşim yaratmaktadır.

Bizim, Türkiye, Suriye, Ürdün ve Avrupa ülkelerinde bulunan Diaspora insanları ve kuruluşları arasında düzenli ilişkilerimiz bulunuyor. Bu konu hakkında Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nda özel bir bölüm bulunuyor.

Soru: Son zamanlarda Suriye’den Abhazya’ya göçmen gurupların geldiği bilinmektedir. Devlet için geriye dönenler açısından ne tür zorlukları bulunuyor? Neden, Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlar için geriye dönüş dinamikleri ikna edici olamıyor?

Irakli Khintba: Sizler sorunun yanıtını kendiniz verdiniz: Çünkü, Abhazya, sosyal – ekonomik açıdan Avrupa’dan  şimdilik daha az gelişmiş durumda bulunuyor. Elbette ki, vatanseverlik ve idealist hisler, bizler için yabancı kavramlar değildir, ancak insan yine de insandır ve onun iyi bir yaşam arzusu vardır ve bunu da hiçkimse değiştirememiştir. Yine de bizim yurttaşlarımız, tarihsel anavatanlarına dönmeye karar verdiler, halkımızın geri kalanı ile birlikte Abhazya’nın kalkınması için çalışacaklar. Suriyeli Abhaz ve Adıgeleri bizler, son dönemde giderek yeni uyum koşullarına uymalarını sağladık. Batı basını onları “şanslı” olarak nitelendirdiler, çünkü Abhazya devleti onları eşsiz bir biçimde sahiplendi.

Soru: Abhazya Dışişleri Bakanlığı olarak yurt dışındaki Diaspora örgütlerini destekliyor mu? Eğer, yanıt evet ise, nasıl?

Irakli Khintba: Destek, farklı biçimlerde olabilir. Bana göre, Türkiye, Suriye ve Ürdün’deki Diaspora ile ilişkilerimiz arttığı, artık çok konuşuluyor. Her türlü çalışma ilişkilendirilmelidir. Abhaz Diasporası, önemli entellektüel, örgütsel ve lobi potansiyeline sahip bulunuyor. Onu daha etkin konuma getirmek gereklidir. Özellikle Türkiye’de bulunan Diaspora örgütlerinin son zamanlarda ki uğraşlarının bizim çıkarlarımız açısından öneminin belirgin bir duruma geldiğini unutmayın.

Soru: Abhazya Diasporası üyeleri arasında, Abhazya’nın uluslararası arenadaki konumunun güçlendirilmesi için herhangi bir rol oynayabilir mi? Diaspora aracılığı ile, yabancı ülkelerin yetkilileri ile yapıcı iletişim kurmak mümkün mü?

Irakli Khintba: Aynen bu biçimde düşünüyorum. Bizim Diasporamızın, Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı, Parlamento ve diğer resmi kurumlarla ilişkileri bulunmaktadır, bunun Abhazya – Türkiye ilişkilerinin geleceği üzerinde önemli etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, her zaman daha fazla çaba göstermek için epey zaman bulunuyor.

Soru: Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Resmi İnternet Sitesinde belirtildiğine göre, bazı ülkelerde Abhazya Dışişleri Bakanlığı Enstitüsü Tam Yetkili Temsilcileri çalışmakta? Bu insanların görevi nedir? Onların bulundukları ülkelerde resmi statüleri var mı?

Irakli Khintba: Gerçekten de dünyanın bir çok ülkesinde resmi diplomatik ilişkilerin bulunmaması göz önüne alındığında, hükümetimizin çıkarları doğrultusunda, resmi yetki gerektirmeyen koşullarda, tek taraflı olarak temsil yetkisi başvurusunda bulunduk ve kabul gördük. Bizim Almanya, Fransa, İtalya, San Marino, İngiltere, Bulgaridtan, Türkiye, Suriye, Ürdün, Lübnan, Çin ve Asya – Pasifik Bölgesi’nde temsilcilerimiz bulunmaktadır. Yetkileri oldukça geniştir. Onlar, bu ülkelerdeki farklı konularda kişi ve kurumlarla ilişkiye girmek, Abhazya hakkında medya kuruluşları ile görüşmek, bu ülkelerde yaşayan vatandaşların sorunlarının çözümü ile ilgllenmek, dost ülkelerde Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Temsilcilikleri vasıtası ile üst düzey temasların geliştirilmesi çalışmalarını içermektedir.

Soru: Bizler, Abhaz – Adıge Gençlik Birliği temsilcileri olarak, yurtdışında kardeş Abhaz ve Adıge Halkları arasındaki birliği bozma girişimlerine karşı büyük bir dikkat gösteriyoruz. Sizin görüşünüze göre, bu provokasyonlar kimin yararına olur?

Irakli Khintba: Bu provokasyonların kimin zararına olduğunu söyleyebilirim – Abhazya Cumhuriyeti, bizim kardeş Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri halkları ve stratejik ittifak ortağımız Rusya Federasyonu.Abhazlar ve Adıgelerin arasını açmek hiç kimseye yarar sağlamaz ve farklı uluslardan provokatörlerin bunu çok iyi anlamaları gerekir. Bizim kardeşliğimiz, tarih testinden geçmiştir ve güncel sorunları her zaman farkli sistemlerde çözebiliriz. Hatırlatmak isterim, Devlet Başkanımız geçenlerde Dışişleri Bakanlığına Nalchik’te Abhazya Cumhuriyeti Başkonsolosluğu açılması konusunu desteklediğini açıkladı.

Soru: Yurt dışında Diaspora’da Basın – Yayın kullanma sistemlerinden birisi olan elektronik ortamda dezenformasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Onların Abhaz – Adıge kardeşliği, eleştirileri hakkındaki eleştirileri incelendiğinde, Abhazya’nın gerçek durumu hakkında herhangş bir fikirlerinin olmadığı görülüyor. Sizce Avrupa’daki Diaspora tarihsel ana vatanları hakkında ki gerçekleri biliyormu? İnternet üzerinden yapılan spekülasyonların Diaspora üzerinde gerçek anlamda olumsuz bir etkisi olabilirmi? 

Irakli Khintba: Ne yazık ki, binlerce kilometre uzakta bulunan ve Abhazya’da yaşanan gerçekleri tam olarak bilmeyen yorumcular bir dizi yazılar yazıyorlar, ancak ve aynı zamanda bunlsrın içerisinde ülke içerisinde yaşayanlarda bulunuyor. Angaje olmuş yorumcular tarafından bilgi alanında tahrifler yaratılıyor. Basın – Yayın ve sosyal iletişim ağların rolü tabii ki önemlidir,insanların yanlış haberlerden etkilenmesi kolay olur bu ilk değil, ancak hızlı bir biçimda yayılıyor. Bilindiği üzere yalan, binlerce kez yinelenirse gerçek olur. Bu “Gerçek”güçlü bir bilgilendirme politikası ile ve ayrıca Avrupa’dakilerde dahil olmak üzere Diasporanın katılımı ile karşılık verilerek yok edilebilir. Bu anlamda sizin kuruluşunuzunda önemli bir işi bulunuyor.

Soru: “Çerkes Birliği” Koordinatörü Ruslan Kesh, yönetim arkadaşı A. Shmulevich, yazmış oldukları makalelerden birinde Abhaz Diasporası’nın (Çerkes Diasporası gibi) Kafkas Savaşların sonucunda göç etmediklerini, daha farklı çeşitli nedenlerden dolayı göç ettiklerini belirtiyor ve Abhazlar arasındaki akrabalık ve dostluk ilişkilerinin de farklı nedenlerden kaynaklandığını söylüyorlar. Bu yorumlar eleştirilere dayanabilirmi? Çerkesler, Avrupa Parlamentosunda ki konferans düzenleme haklarını akraba ve dost oldukları için Abhazlara verdiler değil mi?

Irakli Khintba: Abhaz – Adıge ilişkilerini zedelemeye yönelik ideolojik ve ön yargılı değerlendirmeler hakkında yorum yapmayı gerekli görmüyorum. Herkes bu tür değerlendirmelerin değerini çok iyi biliyor.

Soru: Abhazlar ve Adıgeler arasındaki gelişimi engellemek için hangi kötüleyci yöntemleri kullanıyorlar? Onların eleştirileri, kendi ulusal fikirlerine bağlı olarak, Çerkeslerin uğramış olduğu zulüm ve Sochi Olimpiyatları, halkların arasında çatışma ve dayanışmayı önlemek amacı ile yaratılan bir paravan görevimi görüyor? Ya da, bütün bu eylemler, eleştiriler, onları finanse eden sponsorların vermiş oldukları paraları hakettiklerini göstermek için mi yapılıyor?

Irakli Khintnba: Hafkasya, her zaman için dünya siyasetindeki büyük oyuncular için jeopolitik bir çatışma alanı olmuştur. Bugün bazı güçler, hain amaçlarını gerçekleştirmek amacı ile hassas tarihsel konuları kullanarak, Kafkasa halklarının kimliklerini kullanarak ayrışma yaratmaya çalışıyor.

Tarihi bilmek ve saygı göstermek gerekir, ancak siyasal emeller ve eylemler uğruna  tarihsel mücadeleleri, değiştirerek, çarpıtarak anlatmak gerekmez. Geleceği düşünmek gerekir. Sorun, toplumun ve yönetenlerin sorumluluğundadır. Radikalizm, heyecan ve taraf olanlar – bölgede yaşayan herkesin ilgi göstermiş olduğu, Kafkasya’da istikrar ve uyumun engellenmesini isteyen kötü danışmanlardır. Kafkasya’da barış ve refah olması, bütün Kafkas halklarının hedefidir.

Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)

< http://ab-ad.org/index.php/top-news/item/212-irakli-khintba-sovereignty-and-security-are-priority-directions-of-our-foreigh-policy-interview >

Kaynak: http://apsnypress.info/interview/10343.html

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos