Published On: Cum, Nis 1st, 2011

Rusya’nın Abhazya’dan Toprak Talebi

Share This
Tags

Tarih            : 01 Nisan 2011
Sayı             : 2011-016
Konu            : Rusya’nın Abhazya’dan Toprak Talebi Hk.

Aibga

RUSYA FEDERASYONU’NUN TOPRAK TALEBİ GÜNDEMDEN KALDIRILMALIDIR

Saygıyla Kamuoyumuza Duyurulur

Abhazya ile Rusya Federasyonu arasındaki sınır anlaşmazlığı ile ilgili Moskova’da yapılan toplantı dün sona erdi.

Belli bir süreden beri kapalı kapılar ardında tartışılan konu ile ilgili toplantı sonrası her iki tarafın basına yansıyan açıklamalarında toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadığı, anlaşma sağlanamadığı anlaşılıyor.

Adı açıklanmayan bir Rus diplomatın Kommersant gazetesine yaptığı açıklamaya göre konunun Rusya Federasyonu tarafından ciddi bir sorun olarak görülmediği vurgulanıyor. Aynı yetkili ‘’ Bir sorun bulunuyor ancak sorun olarak adlandırılmaması gerekiyor çünkü istenen toprak 160 kilometrekareden küçük bir alanı kapsıyor.’’ diyor ve açıklama konunun zamana yayılarak çözülmesi gibi talihsiz bir beyanla sona eriyor. Ancak yetkili küçük dediği bu topraktan tüm tepkilere rağmen niçin vazgeçmedikleri konusunda bir açıklama yapmıyor.

Abhazya Başbakanı aynı gazeteye yaptığı açıklamada her iki tarafın kendi belgeleri bulunuyor, konu olumsuz bir sonuca ulaşmadan çözülmelidir, bizim için önemli olan budur diyor.

Rus diplomatın açıklamasından anlaşıldığı gibi konu toprak talebi ancak istenen, küçük bir toprak, Rus yetkilinin ölçüsü herhalde Rusya Federasyonu toprakları çünkü talep edilen toprak basında yer alan bilgilere göre Abhazya’nın yüzölçümü göz önünde bulundurulduğunda vahim büyüklüktedir. Ayrıca önemli olan toprağın metrekaresi değil talebin bizzat kendisi; iki bağımsız ve stratejik ortak ve dost ülke arasında var olan mevcut sınırlar aslında belirlidir, bürokratik bir işlem olarak bu var olan sınırları resmileştirme diyebileceğimiz sınır çizme toplantısında bir karış da olsa toprak talep edilmesidir.

Konunun vahameti 17.075.400 kilometrekareyle dünyanın en geniş yüzölçümüne sahip Rusya Federasyon’un nokta kadar olan Kuril adaları için Japonya ile yaşadığı anlaşmazlık çerçevesinde değerlendirildiği zaman bazı gerçekler daha iyi görülebilir.

Tüm dünyadaki Abhaz vatanseverleri tarafından dikkatle takip edilen toprak talebi konusu, toprakları konusunda hassas olan biz Abhazlar için talihsiz ve kabul edilemez bir beyandır, tarihte uğradığımız haksızlıkları çağrıştırmaktadır. Konu basın haberleri ile yetinilemeyecek kadar önemlidir, bu nedenle üzerinde görüşülen belgeler toprağın sahibi olan Abhaz halkına açıklanmalıdır.

Dedelerimizin sürüldüğü Abhazya toprakları, onların torunları olan bizlere dünyanın neresinde olursak olalım miras yoluyla devrolmuştur. Bu nedenle Abhazya’daki Abhazlar kadar hak ve sorumluluk sahibiyiz. Tarihi adalet görmezden gelinemeyecek bu durumu tescil eder. Bizler sürülerek uzaklaştırıldığımız, bugün de sözde medeni dünyanın yol kesme yöntemiyle ulaşımımızın engellendiği ancak mutlaka döneceğimiz anayurdumuz Abhazya’nın doğal vatandaşlarıyız.

Bu gerekçelerin bize verdiği hakla;

Zamana yayılarak çözüleceği vurgulanan toprak talebi için tek çözüm, talebin gündemden kaldırılmasıdır çünkü Abhazya’nın belli sınırlarının değiştirilmesi için hiçbir Abhaz yöneticisi tek başına karar alamaz, herhangi bir belge imzalayamaz. Abhazya’nın toprak bütünlüğü, tüm Abhaz halkının kırmızıçizgisidir. Zamana yayılması planlanan bu talepten vazgeçilmesi ve zaten var olan, gerçekte herkes tarafından bilinen Abhazya sınırının kabulü için müttefikimiz zaman geçirmemeli, kırmızıçizgimiz olan sınırlarımızı tartışmaya açmamalıdır.

Saygılarımızla
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına
Başkan
İrfan Argun

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos