Published On: Cts, Tem 30th, 2011

Diasporadaki Abhazların Abhazya topraklarına sahiplenmeleri

Share This
Tags

Tarih            : 30 Temmuz 2011
Sayı              : 2011-037
Konu            : Diasporadaki Abhazların Abhazya topraklarına sahiplenmeleri

bayrakkk

ÇAĞRI 

BM Genel Kurulunda, Gürcistan’ın, 1992 Yılında Abhazya’ya Saldırısıyla Başlayan Savaşta, Vatanları Gürcistan’a Dönen (Sözde) Gürcü Mültecilerle İlgili Bir Karar Tasarısı Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Hakları Bildirisi

Madde: 18,

Yerli halklar, kendi karar mekanizmalarına sahip olma ve bunları geliştirmenin yanı sıra, kendilerini ilgilendiren konulardaki karar alma süreçlerine kendilerinin belirleyeceği temsilciler aracılığıyla katılma hakkına sahiptir.

18. Madde de böyle yazıyor ancak, 29 Haziran 2011 tarihinde ki BM genel kurulunda bu karar alınırken ABHAZLAR yoktu, onlar yokken birileri onlar adına karar aldı. Bu karar; 144 ülkenin katıldığı oturumda, 74 çekimser, 13 karşıt, 57 kabul oyla ABHAZLAR’ın gıyabında alındı.

Abhaz halkı tarih boyunca süre gelen var oluş mücadelesini, anayurdu Abhazya’da ve diasporada bugün de sürdürmektedir.

Abhaz ulusunun tarih boyunca uğradığı kanlı istilalar, değiştirilen sınırları ve antikleştirilme çabaları yanı sıra 150 yıl önce, anavatanlarından beşyüzbini aşkın kişiyi sürgüne tabi tutulmasına rağmen, ne anavatanların da ne de diasporada Abhaz Ulusal bilinci yok edilememiştir. Yaşanan bu zorlu süreçte, ulusal bilincin daha da yükseltilerek güçlendirilmesi, Abhaz halkının geleceğinin teminatıdır.

Bu zorlu varoluş sürecinde güçlü dayanışma ve sağlam örgütlülük Abhazlar için hayati önem arz etmektedir. Ayrıca kararlı örgütlülük politik güç demektir. Abhaz diasporası bu bilinçle Abhazların dayanışma ve sağlam örgütlenmeleri bu nedenle büyük önem arz etmekte ve dayanışmasını güçlendirme çalışmalarını bu bilinçle sürdürmektedir.

Diasporanın bu önemini ve örgütlenme çalışmalarını içine sindiremeyen güçler, bu güne kadar manipüle edilemeyen Abhaz diasporası üzerinde her türlü kirli oyunu oynamakta, birçok şekilde (siyasi, ekonomik, kültürel v.s) kuşatılmaya çalışılmaktadır.

Defalarca saldırıya uğrayan devletini yeniden oluşturan Abhazya; bugün uluslar arası alanda büyük güçlerin çıkar çatışmalarının arenası haline getirilmeye çalışılıp büyük haksızlıklara maruz bırakılmakta ve siyasi bir savaş vermektedir. Yapılan toplantı ve görüşmeler tarafımızdan yakinen izlenmekte ve gerektiğinde müdahil olunmaktadır ve de olunmaya devam edilecektir.

Gürcistan saldırısının başladığı 1992 yılından beri çalışmalarını sürdüren Kafkas -Abhazya Dayanışma Komitesi, siyasal iradenin bireysel iradeden oluştuğu bilinciyle ve bunun en güzel örneği olan yakın tarihimizdeki ulusal lider V. Ardzınba’nın duruşu ve ilkelerini örnek alarak, sürdürdüğü çalışmaları için kadrosunu genişleterek, öncelikli olarak diasporada yaşayan her Abhazın en büyük ideali olan dedelerinin yaşadığı anavatan topraklarına geri dönüş taleplerini dünya kamuoyuna duyurmayı hedeflemektedir.

Anavatanlarından zorla sürülerek dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşamaya mahkûm edilen Abhaz halkının anayurduna seyahat özgürlüğü bile kısıtlanırken, yurtları Gürcistan’a geri dönen Gürcülere BM tarafından mülteci statüsü verilerek ayrıca mülteci yardımı yapılmakta ancak, aynı Gürcüler, yine BM tarafından iç göç yapmış olarak kabul edilip Abhazya’ya döndürülmeye çalışılmaktadır. Birbiriyle bu kadar çelişen iki karar,

Abhazya üzerine oynanan oyunların pervasızlığı gösterdiği gibi, daha önceki yıllarda Türkiye’den BM’ye ve dünya parlamentolarına gönderilen 14.000 imzalı talebimizin görmezden gelinmesi de çifte standardın bir delilidir.

BM kendi ilkelerini yok sayarak, ülkeleri Gürcistan’a geri dönen Gürcüleri mülteci kabul etmiştir. Abhazya üzerinde bugüne kadar tutmayan oyunlar demografik üstünlük sağlanarak gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Bu ve benzeri çalışmalara, çifte standartlara daha güçlü direnebilmek, tarihte de yapıldığı gibi Abhazya ve Abhazlar üzerinde oynanmaya çalışılan demografik oyunlara engel olabilmek, Abhazya’nın gerçek sahipleri olan, en büyük ve sapmaz idealleri bağımsız Abhazya olan, hala Abhazya’ya ulaşımları bile engellenmeye çalışılan diasporadaki Abhazların görevidir ve Abhazya’ya dönüş de öncelikle onların hakkıdır.

Talebimizin güçlü olması; ulusumuzun ve devletimizin geleceği için diasporasına büyük önem atfeden ve güvenen, en zor zamanda, diasporasına devletin temsilcisini göndererek siyasi bir mesaj veren devletimizin kurucu liderine vefa borcumuz olduğu gibi tarihin tekerrür etmemesi ve Abhazya devletinin geleceği açısından önem arz etmektedir. Bu hakkımız ve talebimiz yapılacak bireysel başvurularla kanıtlanmalıdır.

Geri Dönüş için bireysel başvurularınız dilimize, kültürümüze, kimliğimize varlığımıza ve geleceğimize konmak istenen ipoteğe itirazdır,

Saygılarımızla
Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi

ÖNEMLİ NOT:

 

* Diasporadaki Abhazların, anavatan Abhazya topraklarını sahiplenmek ve dönmek için Türkçe, Abhazca ve İngilizce yazılı dilekçe örneği ektedir.

* Ekteki dilekçenin boş yerlerini doldurup Abhazya Parlamentosuna, BM’lere ve www.Abhazya.org’a nasıl gönderebilirim?

* Ekteki örnek dilekçeye Ad, Soyad, Tarih, imza, Abhaz Soyadı ve Adres bilgilerini yazdıktan sonra scanırla tarayarak bilgisayara yükleyip Elektronik Posta (İnternet-E-maille) ile aşağıda yazılı adreslere aynen gönderilebileceği gibi, benzeri dilekçeler de gönderilebilir.

* İlgili kişilerden veya internet ortamından temin edilecek dilekçenin boş yerleri doldurularak, yine ilgili kişilere teslim edilebilir.

* Dilekçeyi elektronik ortamda da doldurularak ilgili elektronik posta adreslerine gönderilebilir. Elektronik imza kullanılabilir, kullanamayan için sorun olmaz. (Doldurulmuş örnek dilekçe de ektedir.)

Dilekçenin Gönderileceği Elektronik E-Posta (E-Mail) Adresleri:

apsnyparlament2002@rambler.ru, pga65@un.org, rco@un.org.tr, halide.caylan@undp.org, corabati@unhcr.org, info@abhazya.org

*********

ABHAZYA CUMHURİYETİ PARLAMENTO’NUN E-Posta Adresi: apsnyparlament2002@rambler.ru

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN (BM) E-Posta Adresleri: pga65@un.org, rco@un.org.tr, halide.caylan@undp.org, corabati@unhcr.org,

WWW.ABHAZYA.ORG‘UN E-Posta Adresi: info@abhazya.org

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos