Published On: Sal, Nis 23rd, 2013

23 Nisan Basın Bildirisi

Share This
Tags

Tarih     : 23 Nisan 2013
Sayı       : 2013-084

1

BASIN BİLDİRİSİ

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Çocuk Halk Dansları Topluluğu 23 Nisan Çocuk Bayramı’na TRT tarafından davet edilmiş, Abhazya Cumhuriyeti katılımcı devletlerarasında yer almış ancak Gürcistan tarafından yapılan baskılar sonrasında Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti   “özerk cumhuriyet” olarak duyurulmaya başlanmıştır. Gürcistan’ın çocuklar üzerinden oynadığı ve adına siyaset dediği bu çirkin durum gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olan Abhaz ve Kuzey Kafkas diasporası tarafından gerek Abhazya Cumhuriyeti tarafından kabullenilmemiş; Abhazya Cumhuriyeti 23 Nisan Şenliklerine çocuklarını göndermeyeceğini açıklamıştır. Gürcistan’ın baskısı üzerine şenliğe katılımları bu yolla engellenen Abhaz çocuklar diasporamız tarafından Türkiye’ye davet edilmiş ve danslarımız, müziklerimiz eşliğinde halkımızla buluşmuşlardır.

Gürcistan’ın Abhaz diasporasını bölme hayaline alet etmeye çalıştığı çocuklarımız halkımız tarafından sevgiyle kucaklanmış ve bölünmeye çalışılan diasporamız tek vücut olarak bu çirkin politikanın karşısında yer almış ve alacaktır.

Bu, Gürcistan’ın Türkiye toprakları üzerinde yarattığı ilk gerginlik değildir. Daha önce de buna benzer olaylar yaşanmıştır. SSCB dağılırken hukuki haklarını kullanan ve bu nedenle Gürcistan’ın saldırısına uğrayan Abhazya Cumhuriyeti’nin yasal varlığının Türkiye tarafından tanınmaması bir yana, Gürcistan’ın Türkiye topraklarında gerginlik yaratmasına, kendi toprağıymışçasına her isteğinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizleri adeta yok sayarak yerine getirilmesine anlam veremiyoruz. Beklentimiz odur ki Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıyan ülkeler giderek artarken Türkiye Cumhuriyeti Cezayir’i tanımakta geciktiği gibi Abhazya Cumhuriyetini tanımakta geç kalmasın.

23 Nisan Şenlikleri üzerinden yaratılan gerginlik daha sona ermeden Dış İşleri Bakanlığımızın valilik ve belediyelere İçişleri Bakanlığı aracıyla gönderdiği bir talimat ile Abhazya Cumhuriyeti kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizlere engel konmuş; tanıma gerektirmeyen kültürel faaliyetlere, insani ilişkilere dahi ambargo konmuştur.  İçeriği belirsiz, uygulama sınırları keyfiyet taşıyan; Abhazya Cumhuriyeti ve halkıyla, Türkiye Cumhuriyeti halkı, Abhaz diasporası arasına adeta utanç duvarı çeken bu genelgenin bizatihi varlığı ve toplumsal barış ve huzura vereceği olumsuz sonuçlardan endişe duyuyoruz. Bu bağlamda bu genelgenin ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz. Dünyanın en ücra köşelerinde dahi insan haklarını kollayan dış politikamızın kendi vatandaşı olan bizlerin haklarına da aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Abhaz ve Kuzey Kafkasyalıların Abhazya’ya doğrudan ulaşımının yine Türkiye tarafından engellenmesine, vatandaşlık görevimizi yerine getirerek ödediğimiz vergilerden vatandaşlık hakkı olan payımızı alamamamıza, buna karşılık Gürcistan’a Türkiye tarafından gönderilen hibelere ve bize karşı dönen silah yardımlarına “YETER” diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin uluslararası hukuka uygun olarak bağımsız olan Abhazya Cumhuriyeti’ni tanımamasına, Abhaz ve Kuzey Kafkasyalı vatandaşlarını rencide eden, yok farz eden, Kafkasya’da barış ve istikrara pozitif katkısı olmayan politikalarına artık “YETER” diyoruz.

Ve güçlü şekilde şunu da vurguluyoruz ki bin dört yüz yıllık devlet geleneği olan barışsever, tanınmış, bağımsız Abhazya Cumhuriyeti güçlenerek yoluna devam etmektedir. Bu yolda Abhaz ve Kuzey Kafkas diasporası süreç içinde defalarca karşılaştığı tuzaklara düşmeden Abhazya Cumhuriyeti’nin yanında olacaktır. Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti, Abhaz halkı ve kardeş Kuzey Kafkasya Halkları mensubu olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti ve halkının kadim dostudur. Akla, mantığa dayanmayan dış baskılar ve kirli siyaset asla bu dostluğu, kardeşliği bozamayacaktır.

Saygılarımızla.
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına Başkan

Erdeşan Kobaş – ANKARA

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos