Published On: Çar, Kas 20th, 2013

Basın Açıklaması

Share This
Tags

passport

20.11.2013

Son zamanlarda topluma, hükümetin 18 Eylül 2013 tarihinden itibaren “Abhazya Cumhuriyeti pasaportlandırma sürecinin düzenlenmesi Abhazya Millet Meclisi kararının” uygulanması görevini yerine getirmediği yada engel olduğuna dair bir görüş empoze edilmeye çalışılmaktadır.

Başsavcılık tarafından alınan karar ile ülkenin bütün bölgelerinde, 2006 yılı 1 Ocak tarihinden günümüze kadar İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Abhazya Cumhuriyeti pasaportlandırma- vatandaşlık verme çalışmalarının hepsinin 31 Aralık 2013 tarihine kadar detaylı bir şekilde araştırılması talimatı verildiğini hatırlatırız.

Denetleme sırasında yasa dışı bir eylem bulunması halinde, Kararname ihlal ile ilgili belgelerin İçişleri Bakanlığına iletilerek yasadışı olan Abhazya Cumhuriyeti pasaportunun iptal edilmesini öngörür.

21 Ekim tarihinde Parlamento, pasaport ve vize dairelerinin denetleme süresinin Oçamçira, Tkorçal ve Gal bölgeleri hariç diğer bölgelerde 1 Mayıs 2014 tarihine kadar uzatılmasına karar vermiştir. Oçamçira, Tkorçal ve Gal bölgelerinde ise denetleme 31 Aralık 2013 tarihine kadar bitirilmelidir.

Altını çizerek belirtiriz ki, ne Parlamentonun 18 Eylül “Abhazya Cumhuriyeti halkının pasaportlandırma sürecinin düzenlenmesi” Kararnamesinde, ne de parlamento denetleme komitesinin sonuç raporunda, Abhazya’nın üç batı bölgesinde verilmiş olan Gürcü asıllı vatandaşların tümünün pasaportlarının iptal edilmesi gibi bir ifade bulunmamaktadır.

Gerek Kararnamede gerekse komite raporunda, sadece yasadışı verilen pasaportların iptal edilmesinden bahsedilmekte. Ve sadece savcılık tarafından yürütülen denetlemeler sonucunda yasadışı verilmiş pasaportların sayısı belirlenecek, Parlamento Kararı ile iptal edilecektir.

Başsavcılıktan şuana kadar alınan bilgiye göre 23 Eylül 15 Kasım tarihleri arasında Oçamçira, Tkorçal ve Gal bölgesinde denetlenen 8476 pasaportun 435 tanesinin yasadışı olarak verildiği tespit edilmiş, İçişleri Bakanlığına iptali ve imhası için gerekli evrakları gönderilmiştir.

Abhazya Bakanlar Kabini tarafından, Abhazya Parlamentosu Kararnamesinin 3.fıkrası uyarınca, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına, uluslararası güvenlik standartlara uygun yeni bir iç pasaport verilmesi için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Rusya federal devlet birimine bağlı “Goznak” şirketi ile yeni pasaport cüzdanlarının siparişi için ön görüşmeler yapılmakta.

Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının iç pasaportlarının değiştirilmesi konusunun, dış pasaportlar hazırlanırken, yani 2009 senesinde gündeme geldiğini de hatırlatmak isteriz. Aynı zamanda, Abhazya ve Rusya Federasyonu arasında imzalanan, Abhazya ve Rusya vatandaşlarının iki ülke arasında vizesiz geçiş yapabilmesi anlaşması da, uluslararası güvenlik standartlarına uygun yeni pasaportların bastırılması maddesini içermektedir.

Devlet Başkanı ve başkanlığını yaptığı hükümet, birçok defa, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen pasaport ve vize hizmetleri kurumlarının, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlığı pasaportlarının verilmesi üzerine yürüttükleri çalışmalarda yasa dışı bir eylem olup olmadığına dair objektif olarak denetlenmesini desteklediklerini dile getirmiştir ve hala kararlı bir şekilde bu yönde hareket etmektedir.

Muhalefet tarafından iddia edilen, parlamento kararını engelleme ya da yerine getirilmesini yavaşlatma ile ilgili hiçbir somut kanıt ortaya konmadığı için, konunun doğruluk payı olmayan haberlerle gündeme getirilmesi basit bir siyasi spekülasyon olarak görülmektedir.

K. Bjaniya,

Abhazya Cumhuriyeti Resmi Temsilcisi

http://abkhaziagov.org/tr/president/press/news/2013-11-21-1

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos