Published On: Cum, Eyl 25th, 1992

RUSYA FEDERASYONU PARLAMENTOSUNUN ABHAZYA’DAKİ SAVAŞLA İLGİLİ KARARI

Share This
Tags

RUSYA FEDERASYONU PARLAMENTOSUNUN ABHAZYA’DAKİ SAVAŞLA İLGİLİ KARARI

(25 Eylül 1992)

“3 Eylül’deki toplantıda varılan koşullar gözönüne alınırsa, bu koşullar sorunun tam anlamıyla çözümüne yol açmadığı ve Abhazya’daki trajik olaylar, Rusya’nın tüm halklarının hayati çıkarlarını bozan, ihlal eden Kuzey Kafkasya’daki sosyo-politik durumu son derece kötüleştirir

Rusya Federasyonu Parlamentosu aşağıdaki kararları verir:

1. Etnik gruplar arası ilişkilerdeki sorunları şiddet yoluyla çözmeye kalkışan Gürcistan liderlerinin politikasını şiddetle kınar ve Gürcü hükümet yetkililerinden Abhazya bölgesinden askeri güçlerini çekmesini, askeri harekatlara hemen son vermesi gerektiğini ve Kuzey Kafkasya’daki durumun sakinleşmesi, normale dönmesine yardımcı olmak üzere özgürlüklere ve temel insan haklarına uyulmasını talep eder. Rusya Federasyonu Parlamentosu Başkanlığı, Adığe ve Krasnodar Bölgesi halkının temsilcilerinden oluşan Parlamentosunun Rusya Anayasasının 108 ve 114. maddeleriyle Rusya Federasyonu Parlamentosu Yönetmeliğinin 9. maddesini ihlalle ilgili talebine karşın Rusya Parlamentosu’nun olağanüstü toplantısında bir araya gelmediler. Bu, geniş kapsamda Kuzey Kafkasya bölgesinde sosyo-politik durumun karışmasına sebep oldu.

2. Rusya Federasyonu Hükümetine ve Rusya Federasyonu Başkanı’na aşağıdaki önerileri yapar:

a – 3 Eylül 1992’de Moskova Zirvesi’yle başlayan bölgedeki durumun normale dönmesi ve tarafların uzlaşması sürecinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi ile Abhazya’da koşulsuz ateşkesin sağlanmasına yardımcı olacak Rus, Gürcü, Abaza ve Kuzey Kafkas liderlerinin en kısa sürede yeni bir zirvenin toplanması girişiminde bulunması

b- 3 Eylül 1992’de Moskova Zirvesi’nin Nihai Belgesi ile uyumlu olarak Rus birliklerinin silahtan arındırılmış sorunun olduğu bölgede güvenliği sağlamak ve endüstri ve taşımacılığın normal işlemesini sağlamak üzere barış gücü olarak kullanılmasını gözönüne almalı.

c- Kuzey Kafkasya bölgesinde devlet sınırları üzerinde Rusya Federasyonu’nun çıkarlarını korunması için bir kurallar demetinin alınması ve uygulamak. 10 Ekim 1992’de Rusya Federasyonu Parlamentosunda Rusya Federasyonu’nun devlet sınırlarını kurmak ve kollamak üzere önergelerin görüşüleceği toplantı düzenlemek.

d- Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin teçhizat, silah ve cephanenin Gürcistan’a verilmesini durdurmak ve önceki antlaşmalara göre Gürcistan’a sevk edilmesi öngörülen silah, teçhizat ve cephanenin üretimini durdurmak. Abhazya’daki sorun çözümlenene kadar Gürcistan ile ekonomik antlaşmaları yürürlükten kaldırmak.

e- Sorunun olduğu bölgedeki nüfusa insancıl yardım sağlanmasını devam ettirmek.

f- Bütün yardımın sağlanması, tatil şehri Soçi ve diğer sınır bölgelerinin normal işleyişinin sağlanmasını gözönünde tutmak.

3. Meclis Başkanı, Kuzey Kafkasya’daki durumun incelenmesi için olduğu kadar 10 Ekim 1992 tarihi itibariyle bölgedeki arabulucu işlevleri yerine getirmek üzere kalıcı olarak çalışacak yardımcı komisyonlar oluşturmalıdır.

4. Abhazya bölgesinde insan hakları ihlali olaylarının araştırılması ile sanayi ve nüfusun maruz kaldığı maddi hasarın miktarının tespitini olduğu kadar mültecilerin geri dönüşleri garantiye alması için uluslararası bir komisyonun kurulmasının gerekliliğinin gözönüne alınması.

5. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu Parlamentosu’na değerlendirmesi için eski SSCB Cumhuriyetlerinin bölgesindeki Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin statüsü konusunda öneriler sunmalıdır.

6. Savunma ve Güvenlik Bakanlığı, etnik gruplar arası çatışmaların olduğu bölgelerdeki askerler arasındaki her yaralanma ve kaybolma olayım Parlamentoya hemen ve toplanmadığı dönemlerde Rusya Federasyonu Başkanlığı’na bildirmelidir. Rusya Federasyonu Parlamentosu tüm eski SSCB Cumhuriyetlerinin BM tarafından oluşturulan uluslararası hukuk normlanna, İnsan Hakları Deklarasyonu’na, Yurttaşlık ve Politik Haklar Üzerine Uluslararası Pakt’a, Helsinki Nihai Senedi’ne, Paris Belgesi’ne ve AGIK’in diğer belgelerine kesinkes uyacaklarına ümit ettiğini ifade eder ve onları, etnik azınlıkların haklarını da kapsayan temel insan haklarına ve özgürlüklerine uymaya çağırır.”

Rusya Federasyonu Parlamentosu Başkanı

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos