Gürcistan’da Sivil Sağduyu
Aydınlar ve sivil kuruluş temsilcileri, barış bildirisi yayınladı
GÜRCİSTAN’DA SİVİL
SAĞDUYU
“Gürcistan-Abhazya savaşının başlamasında Gürcistan Yönetimi’nin büyük suçu vardır. Gürcistan Hükümeti, dökülen kanların, yaşlı ve çocukların çektikleri eziyetin, Gal bölgesindeki son olayların sebep olduğu ölüm ve yaralamaların sorumluluğundan kaçamaz.” denilen bildiride, Gürcistan’da savaş lobisinin etkin olduğu ve bu lobinin barış sürecini provake ettiği belirtildi. Gazetelerde yayınlanan bildiri şöyle:
“KAMUOYUNA AÇIKLAMA
Son günlerde Gal bölgesindeki durum oldukça gerginleşmiştir. Bölgede insanlar öldürülmekte, yaralanmakta, sakat kalmakta ve taraflar birbirinden rehineler almaktadır. Durum kontrolden çıkarsa bölgede yeni kanlı çatışmalar başlayabilir.
Bu durum BM, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilmeye çalışılan barış çabalarına ters düşmektedir. Yalta görüşmelerinde imzalanan belge Gürcü-Abhaz taraflarının birbirini anlaması anlamında önemli bir adımdır. Yalta görüşmelerinde taraflar, tartışmalı konularda güç kullanmayacaklarına dair tam bir mutabakata varmışlardır.
Biz Gürcistan’ın sivil kuruluşları olarak, bu olayların, barışı ve barış sürecinin başarıya ulaşmasını istemeyen kişilerin bir başka provokasyonu olarak görüyoruz. Bu güçlere “Savaş Taraftarı Parti” adını vermeliyiz. Bu güçlerin temsilcileri devletin üst düzey temsilcileridir. Bu kişiler buradaki olayların devam etmesini de, sona ermesini de sağlayabilecek güçtedirler.
Bu güçler, Gürcistan ile Abhazya’nın yakınlaşmasını ve barışın sağlanmasını kendi politik ve parasal menfaatleri için tehdit olarak görmektedirler. Bu nedenle de, taraflar arasında yakınlaşmaya yönelindikçe faaliyetlerini hızlandırmaktadırlar. Barış sürecinin bu kadar yavaş gitmesinin tek müsebbibi bunlardır.
Bu gidişat, Gürcistan politikasına “çifte standart politika” veriyor ve küçük olumlu adımları da yok ediyor. Bunun en güzel örneği Gal bölgesindeki son olaylardır. Bu olayların ana nedeni, Gürcistan Devleti’nin, anlaşmazlığın çözümlenmesi yolunda gerçek bir politik stratejisinin bulunmamasıdır.
Bizler, Gürcistan Hükümeti’nin, toplumumuza somut bir çözüm programını sunmak zorunda olduğu kanaatindeyiz. İlk önce hükümet, 1998 Mayıs ayında Gal bölgesindeki Gürcü halkının tekrar göçüne neden olan olayların resmi değerlendirmesini yapmak zorundadır. Aynı zamanda, savaşa bile neden olabilecek bugünkü gerginliğin de değerlendirmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz.
Gürcistan Hükümeti’nin aşağıdaki sorularımıza cevap vermesini istiyoruz:
Gürcistan Hükümeti barış politikası mı, yoksa gizli savaş politikası mı sürdürüyor?
Gal bölgesinde silahlı grupların görevi nedir? Bu grupların statüleri nedir? Bu grupları hareketleri barış politikasına ne kadar uygun düşmektedir?
Gürcistan-Abhazya savaşının başlamasında Gürcistan Yönetimi’nin büyük suçu vardır. Gürcistan Hükümeti, dökülen kanların, yaşlı ve çocukların çektikleri eziyetin, Gal bölgesindeki son olayların sebep olduğu ölüm ve yaralamaların sorumluluğundan kaçamaz.
Biz bunları hatırlatmak isteriz.
Gürcistan ve Abhazya halklarını facialardan kurtarmak Gürcistan Hükümeti’nin sorumluluğundadır.”
İMZALAR:
Prof. Dr. N. Sarçveladze-Tiflis Devlet Üniversitesi
Prof. Dr. Ş. Çaoşvili-Tiflis Devlet Üniversitesi
G. Siyamaşvili-Gürcistan Teknik Üniversitesi/gazeteci
D. Çavahişvili-Halkları Geliştirme Vakfı
M. Kuparadze-Stüdyo Re/yazar
M. Mirziyaşvili-Stüdyo Re/yazar
V. Doborçigidze-Savaşta Kaybolanları Arama Vakfı
N. Andriadze- Savaşta Kaybolanları Arama Vakfı
M. Beroşvili-Kafkas Evi
Prof. Dr. G. Ançabadze
M. Papava-Abhazya Göçmenleri Vakfı
İ. Merkveladze-Tiflis Kadınlar Merkezi
Prof. Dr. G. Huçişvili
T. Tsihistavi-Barış Girişimi
T. Odişarya-Anlaşmazlıkları Araştırma Merkezi
N. Tsihistavi-Gürcistan Kadın Vakfı
T. Asatiani- Anlaşmazlıkları Araştırma Merkezi
G. Gambaşidze-Kafkas Bilim ve Arkeoloji Merkezi
N. Gelaşvili-Kafkas Evi
T. Hidaşeli-Gürcistan Genç Huhukçular Birliği
O. Ruhadze-İnfo
G. Çigogidze-Homli Yayınevi
C. Kvarashelia-Barış Girişimi
A. Abramişvili-Kafkas Halkları Dayanışma Vakfı
N. Papuaşvili-Gürcistan El Yazıları Enstitüsü
G. Odişaria-Yazar
D. Mikadze-Filolog
M. Elbakidze-Barış, Demokrasi ve Gelişme Enstitüsü
E. Adelhanov-Barış, Demokrasi ve Gelişme Enstitüsü
P. Gurganidze-Barış, Demokrasi ve Gelişme Enstitüsü
M. Buhsianidze-Barış, Demokrasi ve Gelişme Enstitüsü
P. Zakareişvili-Cumhuriyet
Kaynak:
24 Nisan 2001-Kavkazski Aktsent-Tiflis
17-18 Mayıs 2001-Respublika Abkhazia-Suhum